I otte år har forskere ledt efter gaskamrene. Endelig fandt de dem nær mindestenene, der blev rejst i 1965. Arkæologer har udgravet murrester fra indtil videre to bygninger, hver inddelt i fire gaskamre. I 1965 blev der rejst to monumenter til ære for de døde.

Forsvundne gaskamre udgravet i koncentrationslejr

Den nazistiske koncentrationslejr Sobibor blev jævnet med jorden - nu har arkæologer gjort et historisk fund.

Historisk fund i Sobibor

Arkæologer har afdækket fun­damentet til gaskamrene i koncentra­tionslejren Sobibor. Fundet er kulminationen på otte års søgen efter det afgørende bevis på jødeudryddelserne i lejren, der ligger i Polen. Forskere skønner, at nazis­terne dræbte op mod 250.000 mennesker i Sobibor under 2. verdenskrig.

Nazister skjulte spor med træer

Koncentrationslejren var i brug fra april 1942 til oktober 1943, da ca. halvdelen af lejrens 600 fanger gjorde oprør og flygtede. Langt de fleste blev fanget og slået ihjel. Efterfølgende lukkede nazisterne lejren, jævnede alle bygninger med jorden og plantede området til med træer for at skjule deres misgerninger.

"Ingen overlevende jøder arbejdede i området med gaskamre. Derfor er fundet her det eneste, som kan give indsigt i de dræbtes lidelser", siger holocaustforsker David Silberklang til The Times of Israel.

Måske er du interesseret i...

Læs også