RACHAEL CERROTTI/USC SHOAH FOUNDATION
Zoom-møde, veninder, Holocaust – Nyhed 10/2021

Holocaust rev dem fra hinanden, nu ses de igen

I 1939 undslap de nazisternes kløer, men mistede kontakten. Nu har de to veninder genfundet hinanden.

Efter 81 år er to jødiske veninder blevet genforenet. Det skete for nylig under et møde på online-platformen Zoom, beretter BBC.

Annemarie Wahrenberg og Betty Grebenschikoff havde ikke set hinanden, siden de som ni-årige skolepiger sagde farvel til hinanden i en skolegård i Berlin i 1939. Deres forældre havde besluttet sig for at flygte fra Nazityskland, men de to veninder lovede hinanden at holde kontakten med breve.

Bettys familie endte i USA, mens Annemarie kom til Chile, hvor hun fik et nyt navn: Ana María. Forbindelsen mellem dem gik tabt.

Zoom-møde-teaser, veninder, Holocaust – Nyhed 10/2021

Pga. covid-19 måtte de to veninder fejre deres genforening over Zoom.

© RACHAEL CERROTTI/USC SHOAH FOUNDATION

Veninderne udbragte en skål til livet

Men sidste år deltog Ana María i et webinar, hvor hun fortalte sin historie. En af deltagerne var Ita Gordon, som arbejder for Shoah Foundation, der indsamler vidnesbyrd fra mennesker, som har overlevet folkemord.

Ana Marías historie fik en klokke til at ringe hos Ita. Hun erindrede en beretning fra en anden holocaust-overlever, der også handlede om en veninde, hun havde mistet kontakten til.

Ita undersøgte sagen nærmere og fandt frem til Betty. Herpå arrangerede hun mødet på Zoom, hvor Betty og Ana María så hinanden igen.

De to drak champagne og udbragte en skål på hebraisk: L’chaim – “til livet”.

Video: Se øjeblikket, hvor de to veninder ser hinanden for første gang i 81 år

Video