Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem afslørede Anne Franks skjulested?

Efter mere end to år i skjul blev Anne Frank og syv andre pludselig fundet af tyskerne. Blev de stukket, eller var det et rent tilfælde?

Shutterstock

Den 4. august 1944 stormede det tyske sikkerhedspoliti et baghus i Amsterdam, som i over to år havde været skjulested for otte jøder.

Blandt de arresterede, som havde skjult sig for nazisterne, var teenage-pigen Anne Frank. Hun omkom året efter i en kz-lejr, men hendes dagbog fra tiden i skjul gjorde hende verdensberømt efter 2. verdenskrig.

Siden den skæbnesvangre august-dag i 1944 har historikere debatteret identiteten på den person, som afslørede Anne Franks skjulested for nazisterne.

Som blot 15-årig døde Anne Frank af tyfus i kz-lejren Bergen-Belsen.

© Imageselect

Over 30 personer er blevet mistænkt

Igennem årene er over 30 personer blevet udpeget som den skyldige i forskellige undersøgelser, men hidtil har ingen kunnet fremlægge et fældende bevis.

Blandt de mest oplagte mistænkte er en lagerarbejder og en rengøringskone, som arbejdede i den virksomhed, i hvis baghus Anne Frank gemte sig.

Undersøgelser og interviews har dog ikke kunnet finde beviser for deres skyld.

Nogle historikere har foreslået, at Anne Frank ikke blev angivet, men blot opdaget ved et tilfælde.

Ifølge en hollandsk undersøgelse kunne politiet have været på sporet af en sag om falske rationeringsmærker, da de ved et tilfælde opdagede de otte skjulte personer.

Om Anne Franks stikker nogensinde bliver afsløret, er tvivlsomt.

Dokumenter fra arrestationen eksisterer ikke, og de fleste vidner er i dag døde.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul