United States Holocaust Memorial Museum
Kz-lejr

Hvor mange romaer slog nazisterne ihjel?

Jøderne var langtfra de eneste, som nazisterne forsøgte at udrydde under holocaust. Også et stort antal af Europas romaer endte deres dage i kz-lejre, hvor de blev systematisk myrdet.

Romaerne er et underlegent folk og “fjender af den race-baserede stat”. Sådan lød beskrivelsen af roma-folket i et særligt dekret, som nazisterne føjede til de racistiske Nürnberglove i november 1935. Dermed var romaerne i praksis sat i samme kategori som jøderne – og dømt til udryddelse under holocaust.

I begyndelsen af 2. verdenskrig blev de fleste romaer i Tyskland deporteret til Polen, hvor de blev brugt som slavearbejdere. De, der ikke blev slidt ihjel, endte deres dage i kz-lejre som Bełźec, Sobibór og Treblinka.

Nazisterne dræbte alle, der stak ud

Jøderne og romaerne var ikke de eneste, som blev ofre for holocaust. Nazisterne dræbte systematisk alle grupper, der ikke passede ind i deres billede af et racerent Tredje Rige.

Homoseksuelle i kz-lejr
© USHMM

Homoseksuelle

Antal dræbte: 10.000-15.000

Hitlers plan om et mægtigt tysk herrefolk havde ikke plads til homoseksuelle, som i stort antal blev forfulgt, tortureret og henrettet. I 1936 etablerede nazisterne Rigscentralen for bekæmpelse af homoseksualitet og abort, der fik til opgave at kortlægge og registrere homoseksuelle.

Handicappet
© Vancouver Holocaust Education Centre

Handicappede og psykisk syge

Antal dræbte: Ca. 250.000

Folk med fysiske og psykiske handicap svækkede den ariske race, mente nazisterne. Derfor vedtog de i 1933 en lov, som tillod tvungen sterilisation af folk med fysiske og psykiske lidelser. Under krigen gennemførte nazisterne en række racehygiejne-programmer, som dræbte ca. en kvart mio. handicappede og syge.

Armbind
© Coreyjo

Jehovas vidner

Antal dræbte: Mindst 1.500

Medlemmer af Jehovas Vidner nægtede at anerkende andre autoriteter end Gud. De ville derfor ikke erklære sig loyale over for Hitler, melde sig ind i nazistpartiet eller gå i krig for Det Tredje Rige. Tusindvis af Jehovas vidner blev derfor sendt i kz-lejre, hvor de bar et særligt armbind med en lilla trekant.

Andre blev sendt i såkaldte sigøjnerlejre, hvor de døde af sult og sygdom, mens titusinder af romaer blev skudt af dødspatruljer i Østeuropa og på Balkan.

Efter direkte ordre fra Heinrich Himmler blev mange romaer i de tyskbesatte områder efter december 1942 sendt til dødslejren Auschwitz-Birkenau. Her blev de bl.a. brugt til medicinske forsøg og gasset ihjel.

Folkemordet blev glemt

Historikerne kan ikke med sikkerhed slå fast, hvor mange romaer nazisterne slog ihjel i løbet af 2. verdenskrig. De fleste historikere vurderer dog, at tyskerne og deres allierede tog livet af op mod 500.000 af Europas 1-1,5 mio. romaer.

I kølvandet på 2. verdenskrig blev forbrydelserne mod romaerne i store træk overset og glemt.

Kz-lejr

Tusindvis af romaer endte deres dage i nazisternes udryddelseslejre – bl.a. i Bełźec.

© United States Holocaust Memorial Museum

Folkemordet fyldte ikke meget i retssagerne mod nazisterne, og romaerne blev ikke nævnt på de monumenter, som mindedes nazisternes ofre.

Nazisternes udryddelse af romaerne – som historikeren Eve Rosenhaft har kaldt “den glemte holocaust” – blev først formelt anerkendt af Vesttyskland i 1979.