Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor blev kz-fanger tatoveret?

Man skulle kunne identificere de mange jøder, der ankom til Auschwitz under 2. Verdenskrig. I begyndelsen fik de numre på deres tøj, men med tiden effektiviserede man identifikationen.

Shutterstock

Nazisterne brugte kun tatoveringer med fangenumre i dødslejren Auschwitz, hvor omkring 1,1 mio. mennesker blev dræbt.

Formålet var at systematisere håndteringen af de mange fanger og sikre, at de indsatte hurtigt kunne identificeres ved fx henrettelser eller forflyttelser.

Identifikationsnumre blev først brugt i 1940, hvor tallene blot blev syet på fangernes dragter, når de ankom til lejren.

De første fanger blev tatoveret på brystet, men senere blev tallene sat på underarmen.

© Imageselect

I takt med at dødsraten i Auschwitz steg voldsomt, viste fremgangsmåden sig at være upraktisk, fordi den var for langsommelig, og ligene ofte fik fjernet tøjet. I stedet gik nazisterne i 1941 over til at tatovere fangerne med serienumre.

Processen foregik ved hjælp af et metalstempel med nåle, der blev presset hårdt mod fangernes bryst, men også denne metode viste sig at være for tidskrævende, og i stedet blev særlige fanger udpeget til at tatovere identifikationsnumre på armene af deres medfanger.

Nazisterne tatoverede ikke kun jøder, men alle typer af fanger, som blev sendt til lejrkomplekset Auschwitz – bl.a. krigsfanger og politiske modstandere.

Blandt de få undtagelser, som slap for nummer-tatoveringerne, var etnisk tyske fanger.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul