Photo 12 / Imageselect

Hvornår fik de allierede kendskab til holocaust?

Det var ingen hemmelighed, at nazisterne forfulgte og dræbte jøder, men det fulde gruopvækkende omfang af Hitlers udryddelseslejre afsløredes først ved krigens afslutning.

Allerede flere år før afslutningen på 2. verdenskrig vidste de allierede, at nazisterne dræbte jøder.

Fx berettede amerikanske journalister, som havde befundet sig i Tyskland, i foråret 1942, at tyskerne drev “åben jagt” på baltiske jøder og formentlig havde myrdet ca. 100.000 jøder alene i Baltikum.

© Shutterstock

Tusinder af kz-fanger mistede livet efter befrielsen af lejrene, fordi deres udmagrede kroppe ikke kunne klare det pludselige indtag af føde. Derfor måtte fangerne over en længere periode “lære” at spise igen.

Senere samme år udgav den polske eksilregering i London en rapport, som bekræftede, at Hitlers tropper systematisk samlede og dræbte polske jøder.

Oplysningerne nåede også aviser i bl.a. England og USA.

“Massakre på jøder – over 1.000.000 døde siden krigens begyndelse”, skrev London Times.

Den 13. december 1942 skar den amerikanske radiojournalist Edward R. Murrow igennem:

“Millioner af mennesker, hvoraf de fleste er jøder, bliver samlet med ubarmhjertig effektivitet og myrdet. Ordet ‘koncentrationslejr’ rækker ikke længere – det er nu kun muligt at tale om udryddelseslejre”.

Fire dage senere udsendte Storbritannien, USA og Sovjetunionen en erklæring, som slog fast, at Tyskland “nu realiserer Hitlers hensigt om at udrydde Europas jødiske befolkning”.

De fleste af kz-lejrene blev befriet i krigens sidste år, hvor tyskerne trak sig tilbage fra bl.a. Polen.

Photo 12 / Imageselect

Fangedragter

blev kun givet til de yngste og stærkeste af de indsatte, som kunne udføre tvangarbejde. Striberne på dragterne gjorde fangerne lettere at finde, hvis de flygtede.

Lommer

var sjældne i kz-lejrene og sad ofte kun på dragter brugt af fanger, som udførte administrative opgaver. Lommerne gjorde det muligt at skjule bl.a. ekstra madrationer.

Amerikanerne

befriede Dachau den 29. april 1945 og brugte kz-lejren til at gennemføre en stor retssag mod tyske krigsforbrydere. Bl.a. blev størstedelen af lejrens ledelse dømt til døden.

Omfanget af holocaust blev dog først klart, da kz-lejrene blev befriet i 1944-45.

“Vore tropper blev mødt af forfærdelige syn, lyde og lugte, som trodsede al forstand – mishandlinger så enorme, at en normal hjerne ikke kan fatte dem”, skrev en amerikansk general.