Tyskerne sover så tæt på, at Clara kan høre deres vejrtrækning. Selv tør hun ikke lave en lyd.

Jødisk familie i skjul for nazister

Da Tyskland invaderer Polen, skjuler 15-årige Clara og hendes familie sig for nazisternes forfølgelse af jøderne. Familien går under jorden i to år.

Nazisterne banker på

Sult, tørst og risikoen for at blive opdaget truer med at gøre hver dag til den sidste.

Lyden af knyttede næver mod husets fordør får 15-årige Clara til at fare sammen i mørket.

"Vi leder efter jøder", råber en skinger stemme på tysk. Clara begynder at skælve af angst, hendes værste mareridt er blevet til virkelighed: Tyske soldater har omringet huset, og snart vil de gå i gang med at gennemsøge det fra kælder til kvist. Kun et lykketræf kan frelse Clara og de 10 andre jøder, som gemmer sig under gulvbrædderne i ægteparret Becks hus.

Beck leger med livet

Clara hører fordøren gå op, og Becks 18-årige datter Ala spørger frygtløst "Hvad kan vi hjælpe med"?

"Vi leder efter jøder! vi ved, de er her!" råber soldaten.

"Jøder, her? Ved I ikke, hvem min far er? Han foragter jøder. Gå ind på et hvilket som helst værtshus her i byen, og spørg, hvordan Beck har det med jøderne", siger Ala. “I har én chance for at overleve. Fortæl mig så, hvor jøderne er”, siger tyskeren truende og med iskold stemme. "Okay, okay, jeg er jøde, kan I ikke se det? Bare tag mig med", siger Ala leende. Angstens sved drypper fra Claras pande ned i øjnene. Hun kan ikke tro sine egne ører.

Ala gør grin med nazisterne, selv om hun udmærket ved, at alle, der skjuler jøder, bliver skudt sammen med dem, hvis tyskerne finder frem til dem.

Familien undslipper holocaust

Fru Beck er nået frem til hoveddøren og blander sig i samtalen. Hun beder dem tilgive sin fjollede datter.

"Åh mama, det er bare, fordi vi aldrig får gæster, at jeg lavede lidt sjov. Men hvordan kan de tro, at en loyal folketysk familie ville gemme jøder?" spørger Ala dristigt og kaster sig ud i lang forklaring om, hvor hårdt livet er for det tyske mindretal i Polen.

"Polakkerne og ukrainerne sladrer alle om os. For 20 år siden købte en eller anden en so. Den viste sig at være gold, og nu 20 år efter bliver sælgeren beskyldt for at gemme jøder". En ny stemme bryder ind. Den tilhører tydeligvis en ung tysker, og varmen i stemmen afslører, at han er betaget af Alas skønhed:

"Jeg undskylder ulejligheden. Vi tager straks af sted igen. Vi har andre rapporter at kontrollere".

Clara hører døren blive lukket. Chokket har drænet den 15-årige pige for energi, og hun synker udmattet sammen i mørket. Ingen i skjulestedet tør sige et ord.

Vil du vide, om Clara og hendes familie undslipper nazisternes menneskejagt? Læs hele artiklen fra Historie nr. 15/2014 her:

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også