OTFW, Berlin

Nu bliver nazisternes sorte ofre omsider mindet

Hitlers vanvids-vision om et racerent Tyskland kostede ikke kun millioner af jøder livet. Også tyskere med mørk hud blev jagtet.

Siden 1992 har et af Tysklands længste holocaust-projekter været i gang: Nedgravningen af tusindvis af såkaldte snublesten. Der er tale om mindesten, som sættes ned i fortovet foran adressen, hvor offeret for nazisternes forbrydelser i sin tid boede.

Hver sten er forsynet med offerets navn og en lille tekst om, hvor og hvorfor Hitlers håndlangere myrdede den pågældende.

For nylig blev der skrevet historie, da de første snublesten til minde om sorte holocaust-ofre blev gravet ned. Stenenes mindeplade omtaler Martha Ndumbe, der døde af tuberkulose i Ravensbrück-koncentrationslejren den 5. februar 1945, og Ferdinand James Allen, der blev myrdet på et tysk sanatorium i 1941.

“Nazisternes sorte ofre er længe blevet overset, både af akademiske forskere, og når det kommer til mindesmærke-politik”, fortæller Sophia Schmitz fra Snublestens-koordinationskontoret i Berlin.

Til dato er mere end 74.000 snublesten blevet nedsat i fortove rundtom i Europa – nogle af dem i Norden. Ud for Apelbergsgatan 36 i Stockholm mindes fx jøden Hans E. Szybilski.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hans_Szybilski

© Frankie Fouganthin

Sorte ofre blev glemt

“I en by som Berlin eksisterede der i 1920’erne og 1930’erne et sort miljø, der først blev forfulgt og senere ofte myrdet under nazistyret. Det er vores mål at opstøve alle deres historier og fremføre dem igen, også selvom det er sent”, forklarer Schmitz.

Nogle af Tysklands sorte stammede fra forhold mellem tyske kvinder og afrikanske besættelsestropper, som efter 1. verdenskrig patruljerede i Rhinlandet.