Arkæologer har udgravet gaskamrene fra Sobibor-lejren i Polen, hvor 250.000 jøder blev myrdet under WW2.

Sobibor: Gaskamre fundet i berygtet dødslejr

I 1943 forsøgte nazisterne at slette alle spor af udryddelses-lejren Sobibor, hvor 250.000 jøder blev myrdet. Nu har arkæologer udgravet resterne af af lejrens gaskamre.

18. september 2014 af Niels-Peter Granzow Busch

Efter otte års søgen er det lykkedes polske og israelske arkæologer at finde resterne af den bygning, som husede gaskamrene i den berygtede kz-lejr Sobibor i Polen.

'Vi er overraskede over bygningens størrelse og over, hvor velbevarede murresterne er', udtaler arkæolog Yoram Haimi i en pressemeddelelse.

Den israelske arkæolog, der leder udgravningerne, mistede selv to onkler i lejren under 2. verdenskrig.

Fund af Sobibor kan give vigtig information

Ifølge forskerne er fundet af gaskamrene meget vigtigt, fordi ingen af de jødiske fanger, som arbejdede med at slæbe de døde ud af kamrene, overlevede. De håber derfor, at det nye fund kan kaste mere lys over nazisternes massemord i lejren.

'Med fundet af gaskamrene og deres kapacitet kan vi mere præcist vurdere det præcise antal mennesker, som blev dræbt i Sobibor', siger David Silberklang fra Yad Vashem, Israels holocaust-forskningscenter.

Kortet viser området omkring Sobibor, før dødslejren blev oprettet. Pilen markerer togstationen, hvor jøderne kom ind, firkanten markerer afklædningsområdet, og X markerer de nyfundne gaskamre.

Nazisterne slettede alle spor

Sobibor blev etableret i 1942 som en decideret udryddelseslejr, hvor jøderne blev gasset næsten øjeblikkeligt efter ankomsten. Fra april 1942 til oktober 1943 regner forskerne med, at omkring 250.000 jøder blev myrdet i lejren.

I oktober 1943 gjorde fangerne oprør, og det lykkedes omkring 300 jøder at flygte. Hændelsen fik efterfølgende nazisterne til at jævne Sobibor-lejren med jorden og plante træer på stedet.

Mere om Sobibor

Læs om oprøret, der fik nazisterne til at lukke Sobiborlejren:


Måske er du interesseret i...

Læs også