Shutterstock
Guldtog

Hvad skete der med nazisternes guldtog?

Mod slutningen af 2. verdenskrig forsvandt et tog fyldt med nazistiske tyvekoster angiveligt sporløst i Polen. Men nu har en gruppe polske skattejægere måske fundet spor efter skatten.

I de sidste måneder af 2. verdenskrig var nazisterne i Polen under stort pres. Den sovjetiske hær rykkede tættere på dag for dag, og tyskerne havde brug for at få deres rigdomme – som de havde røvet – af vejen, inden fjenden indtog landet.

Løsningen blev at læsse et tog med guld, smykker og kunstskatte, og det såkaldte “guldtog” skulle dernæst sendes mod Tyskland. Inden toget nåede sin destination, forsvandt det dog sporløst i det sydvestlige Polen.

Sådan lyder en af de mest vedholdende fortællinger om nazisternes myteomspundne guldtog. Om toget nogensinde har eksisteret, er historikerne i tvivl om, for hidtil har ingen været i stand til at bekræfte eksistensen af toget eller kostbarhederne. Ikke desto mindre har skattejægere – bl.a. den polske hær – siden 1945 forsøgt at finde toget og dets værdigenstande.

Nazisternes forsvundne skatte

Guldtoget i Polen er ikke den eneste nazi-skat, som forsvandt i 2. verdenskrigs kaos. Også i fx Afrika og Nordatlanten forsvandt guld tilsyneladende sporløst for aldrig at blive fundet igen.

Ravkammeret
© UC Santa Cruz

Ravkammeret

Ravkammeret bestod af kostbare vægpaneler dekoreret med rav og guld, som zar Peter den Store fik af Frederik Vilhelm 1. af Preussen i 1716. Da nazisterne invaderede Sovjetunionen i 1941, sendte de vægpanelerne til Königsberg. Ravkammeret forsvandt under de allieredes bombning af byen i 1944.

Erwin Rommel, portræt
© Shutterstock

Rommels guld

I 1943 stjal nazisterne efter sigende store mængder guld fra jøder i det tysk-besatte Tunesien. Guldet blev sendt til Korsika, men sank tilsyneladende til havets bund på rejsen derfra videre til Tyskland. Siden har skattejægere forsøgt at lokalisere det forliste skib med guldskatten.

Rafael portræt
© Ministry of Culture and Art

“Portræt af en ung mand”

Nazisterne stjal masser af malerier under 2. verdenskrig. Et af de mest berømte var “Portræt af en ung mand”, lavet af renæssance-maleren Rafael. Tyskerne stjal maleriet fra et museum i 1939 og bragte det til en borg i Kraków. Da amerikanske soldater indtog borgen, var maleriet dog forsvundet.

Tysk skib
© Nikolaus Stürzl

S.S. Minden

Det tyske skib S.S. Minden var på vej fra Brasilien til Tyskland, da det blev sænket af et britisk skib i farvandet ud for Island. Efter sigende var skibet fyldt med guld. Så sent som i 2018 forsøgte et britisk selskab af lokalisere skibsvraget og guldskatten, men forgæves.

Skattejægere: Vi har fundet nazi-guld

En af de mest udbredte teorier lyder på, at nazisterne skjulte toget i et netværk af tunneller nær grænsen til Tyskland. Hidtil har eftersøgninger i området dog vist sig ufrugtbare.

Jagten på nazisternes forsvundne skatte fortsætter imidlertid ufortrødent. Senest har en gruppe polske skattejægere i maj 2022 meldt ud, at de har fundet en nazi-guldskat.

Ifølge polakkerne har de brugt en dagbog fra en SS-officer til at spore sig ind på skatten, hvorefter de har brugt geo-radar til at identificere flere ton guld tre meter under jorden i en polsk landsby.

Skattejægerne venter i øjeblikket på tilladelse til at foretage en udgravning af guldet.