U.S. National Archives and Records Administration
Kasser med krudt bliver stablet

Hvad var den amerikanske låne- og lejelov?

Briterne har ryggen mod muren i kampen mod Hitler i 1941. USA tøver med at gå ind i krigen og vedtager en særlov, som skal give briterne et tiltrængt rygstød i deres kamp mod Nazityskland.

Låne- og lejeloven (Lend-Lease Act) blev vedtaget af den amerikanske kongres i marts 1941. Loven gav USA mulighed for at låne eller udleje krigsmateriel til lande, der var “vitale for forsvaret af De Forenede Stater”.

Det betød, at amerikanerne kunne sende våben, olie og mad til de lande, som kæmpede mod Nazityskland, mens USA officielt stadig kunne hævde at være neutral.

I realiteten var loven dog et opgør med USA's udenrigspolitisk linje, som i årtier havde dikteret, at landet skulle holde sig fra konflikter uden for Nord- og Sydamerika.

Kasser med krudt bliver stablet

USA sendte store mængder krigsmateriel til briterne – her bliver kasser med eksplosiver stablet inden afsejling.

© U.S. National Archives and Records Administration

Briterne nød godt af loven

Hjælpen faldt på et tørt sted i Storbritannien, som efter Frankrigs fald i 1940 kæmpede på egen hånd mod tyskerne i en periode.

Briterne endte med at modtage hjælp til en værdi af ca. 600 mia. nutidsdollars, men også andre lande blev hjulpet af loven. I løbet af krigen løb USA's bistand op i ca. en billion dollars, som formelt skulle betales tilbage efter krigen. Men så godt som al hjælpen blev i sidste ende eftergivet.

Bistanden blev standset efter 2. verdenskrig, men i maj 2022 satte præsident Joe Biden sin signatur på en genoplivning af loven.

Hermed vil det i praksis blive lettere for USA at sende våben til ukrainernes “kamp for at forsvare deres land og demokrati mod Putins brutale krig”, forklarede præsidenten.