Keystone Press/Imageselect/Shutterstock

Hvem var den øverste topnazist, der slap ustraffet?

En lang række topnazister blev fængslet, afhørt og straffet efter 2. verdenskrig, men en helt central figur bag nazisternes folkedrab på jøderne forsvandt sporløst, da Den Røde Hær nærmede sig Berlin

Den højest rangerende topnazist, som hverken er blevet bekræftet død eller straffet for sine forbrydelser efter 2. verdenskrig, er Heinrich Müller.

Han var chef for Gestapo, Nazitysklands hemmelige statspoliti, i 1939-45 og var en af de centrale personer i udførelsen af holocaust.

Müller var fx blandt deltagerne i den såkaldte Wannsee-konference i 1942, hvor folkedrabet på Europas jøder blev organiseret.

Müller blev sidst set af øjenvidner den 1. maj 1945 i Førerbunkeren i Berlin. Dagen forinden havde Hitler begået selvmord, mens Den Røde Hær kæmpede sig frem mod Berlin.

Ifølge Hitlers pilot, Hans Baur, skulle Heinrich Müller have udtalt: “Vi kender russernes metoder. Jeg har ikke den mindste intention om at blive taget til fange af russerne”.

Derefter forsvandt alle spor efter Gestapo-chefen.

Som sunket i jorden

Amerikanske efterretningsdokumenter, der blev frigivet i 2001, viser, at de allierede søgte ihærdigt efter Müller efter 2. verdenskrig.

Müllers familie blev fx overvåget, og agenter gennemsøgte i 1947 Müllers tidligere elskerindes bolig for at finde spor af ham – uden held.

Ifølge dokumenterne havde de allierede især problemer med at klarlægge Müllers skæbne, fordi han havde så almindeligt et tysk navn.

Forskellige kilder har siden placeret Heinrich Müller i sovjetisk tjeneste i Moskva, på flugt i Panama og i en massegrav i Berlin efter krigen.

Ingen af påstandene har kunnet bevises.