Shutterstock
Demonstrant smider Molotovcocktail

Hvorfor hedder det en Molotovcocktail?

Følg Molotovcocktailens historie gennem et eksplosivt århundrede. Få svar på, om en Molotovcocktail duer til noget i dag, og hvilke ingredienser indgår der egentlig i mixet?

En Molotovcocktail er uhyggelig nem at lave. Den kan fremstilles i ethvert redskabsskur eller i en tilfældig køkkenvask. Derfor bliver den ved med at dukke op som underdoggens dødbringende kasteskyts. Følg Molotovcocktailens brogede historie her med nedslag i blandt andet Spanien, Finland, England og Ukraine.

Indholdsfortegnelse

Hvordan fik Molotovcocktailen sit navn?

Navnet­ har sin oprindelse i vinterkrigen fra 1939 til 1940, hvor Sovjets udenrigsminister, Molotov, i en række radioudsendelser nægtede, at hans land var i færd med at invadere Finland.

Han påstod derimod­, at Sovjetunionen blot leverede mad til de sultende finner. Derfor begyndte befolkningen med slet skjult sarkasme at kalde­ bomberne fra fjendens fly for “molotov­madkurve”.

Snart fik de finske styrkers håndlavede brandbomber øgenavnet “Molotovcocktails”.

Sovjetunionens udenrigsminister fra 1939-49, Vyacheslav Molotov

Sovjets udenrigsminister Vyacheslav Molotov.

© Nationaal Archief/Wikipedia

Du får alle detaljer om finnernes tapre kamp mod overmagten i artiklen om vinterkrigen.

En del af et våbenkapløb

Molotovcocktailen var oprindeligt en del af et særligt våbenkapløb. Den var nemlig svaret på en ny våbenforms entré på kamppladsen: kampvognen.

Pansrede kampvogne havde gjort deres indtog i 1917 under 1. verdenskrig på de allieredes side. De første stålvogne på larvefødder havde mange børnesygdomme. De havde det med at koge over, gå i stå eller havarere i bombekraterne i ingenmandsland. Men de spredte også død og ødelæggelse - og ikke mindst: frygt. Da kampvognen først var sat i verden, ville alle derfor have den.

I dag forbinder mange Molotovcocktailen med undertrykte folk befrielseskamp, men det er faktisk fascister, der tilskrives æren for at være de første til at benytte sig af en brandbombe i stil men den senere Molotovcocktail.

Finsk Molotov cocktail

1) Finsk Molotovcocktail med fastgjort stormtændstik. 2) Finsk vintersoldat med fattigmandshåndgranaten i sit bælte.

© Ohto Kokko/Wikimedia Commons

Brandbomber i Den Spanske Borgerkrig

Molotovcocktails fik sin ilddåb under Den Spanske Borgerkrig i slaget om Seseña.

I efteråret 1936 nærmede general Francos styrker, nationalisterne, sig med foruroligende fart Madrid, som var under republikanernes herredømme. Republikanerne havde dog en trumf i ærmet.

Deres hær var nemlig lige blevet forstærket med sovjetiske T-26 tanks. Det var derfor med en styrke på 15 dengang hypermoderne tanks, at den republikanske hær kunne iværksatte en modoffensiv ved Seseña, der ligger i 30 kilometers afstand af Madrid.

De nye sovjetiske tanks var både slagkraftige og effektive, men nationalisterne havde på deres side fundet på et trick, som har brændemærket Seseñas sovjetiske kampvognsstyrke til evig tid.

I slagets hede lykkedes det nemlig nationalisterne at isolere tre kampvogne og sætte dem ud af kraft med et nyt improviseret våben: en simpel brandbombe. Denne forløber for Molotovcocktailen bestod kun af tre ting:

  • En flaske.
  • Benzin.
  • En tændsats i form af et et stykke stof, der var vædet i en brændbar væske.

Ånden var nu ude af flasken og i resten af krigen blev den spanske cocktail brugt af både nationalister og republikanere.

Molotovscocktails fra Den Spanske Borgerkrig

Republikanske soldater i Den Spanske Borgerkrig udrustet med geværer og brandbombe.

© Wikimedia Commons

6 millioner Molotovcocktails i Storbritannien

2. verdenskrig begyndte katastrofalt for briterne. Efter få ugers krig var de allierede løbet over ende i nazisternes Blitzkrieg. Kun en feberredning i form af evakueringen ved Dunkirk i maj/juni 1940 sikrede, at ikke alle britiske og allierede styrker strandede på Nordfrankrigs kyst.

Efter Dunkirk spredte panikken sig i Storbritannien, og England begyndte at belave sig på invasion. Det involverede også at hente inspiration fra brandbomberne fra Den Spanske Borgerkrig og finnernes Molotovcocktails.

Til ledere af “Home Guard”, det britiske hjemmeværn, udfoldede General Ironside, chefen for den britiske generalstab, i juni 1940 sin vision for brugen af Molotovcocktails i Storbritannien:

"I want to develop this thing they developed in Finland, called the "Molotov cocktail", a bottle filled with resin, petrol and tar which if thrown on top of a tank will ignite, and if you throw half a dozen or more on it you have them cooked."

Disse tanker udmøntede sig i, at der i løbet af 1940 blev sat en gigantisk produktion af britiske brandbomber i gang. Bomberne gik under navnene A.W Bomb, SIP Grenade eller NO. 76 Grenade. Der nåede i alt at blive produceret ikke mindre end 6 millioner britiske Molotovcocktails. Invasionen kom dog som bekendt aldrig, og tiltroen til brandbombernes effektivitet aftog også gradvist.

Kampvogn antændt af Molotov Cocktail, USA 1942.

Amerikanerne udførte også forsøg med Molotovcocktails mod tanks. Her i 1942 ved Fort Belvor i Virginia ser det ud, som om kampvognen tabte.

© Howard Libermann, Library of Congress

Britiske brandbomber dumper i test

General Ironside tanker blev luftet tidligt i 2. verdenskrig, hvor kendskabet til Nazi-Tysklands kampvognsstyrke ikke var fuld bekendt. Molotovcocktailen klarede sig desuden ikke så godt i tests.

Ved en lejlighed skulle en SIP granat testes mod en bemandet britisk tank. Der var bekymring for, at mandskabet i kampvognen ikke kunne nå at slippe ud, efter at granaten havde ramt den, og at de derfor ville blev stegt levende.

Efter at have taget et kig på brandbomberne, gav mandskabet i kampvognen dog udtryk for, at de gladeligt ville give det en chance. Og kampvognsførerne fik ret. Konklusionen på testen var, at de britiske Molotovcocktails ikke forvoldte nogen som helst gene.

Kilde: media.wfyi.org

Ingredienserne i en Molotovcocktail

Opskriften på en Molotovcocktail er såre simpel, og man kan i løbet af et splitsekund finde frem til den på nettet.

Dette er ikke stedet for bombemanualer. Vi vil begrænse os til at beskrive de fire basale ingredienser, som gør Molotovcocktailen til et farligt våben.

En flaske

Flasken skal let kunne gå i stykker, når den rammer sit mål. Beholderen skal samtidig have en vis soliditet, så den ikke går i stykker under transport eller inden anvendelse. En champagneflaske eller en whiskeyflaske er således bedre end en tyndhudet hvidvinsflaske.

Allerede tidligt i Molotovcocktailens historie fandt finske partisaner ud af, at flasken med størst sandsynlighed ville gå itu og dermed i brand, når det ramte sit mål, hvis den ikke var fyldt helt op til bristepunktet med sin brændbare væske.

Brændbar væske

Der kan anvendes mange forskellige former for væske og ofte flere forskellige i en sand cocktail. Benzin er en klassiker i en Molotovcocktail. I Spanien var det for eksempel ren benzin, der blev anvendt. Finnerne forfinede miksturen ved at anvende både husholdningssprit, tjære og benzin.

Gennem tiderne er stort set alle typer af brændbare væsker blevet bragt i anvendelse, blandt andet: petroleum, alkohol, dieselolie, træsprit, flybrændstof og napalm.

Klæbrig ingrediens

Ofte hældes ingredienser som gummi eller tjære ned i den brændbare væske. Dette er med til at gøre væsken ekstra klæbrig. Man kan for eksempel nøjes med at hælde tilfældige rester af gummi ned i den kemiske væske. Den vil med tiden opløses i den, så væsken bliver mere klæbrig og lettere sætter sig fast på sit mål, når den er antændt.

Tændsats

Den mest enkle version af tændsatsen til en Molotovcocktail er en klud vædet i en brændbar væske. Det er den klud, som antændes, lige før projektilet kastes.

Finnerne fastgjorde i Vinterkrigen stormtændstikker på deres Molotovcocktails. Det gav større sikkerhed for, at bomberne ville bryde i brand, når de ramte deres mål.

Hjemmelavede Molotovcocktails

Ukrainere producerer Molotovcocktails i Uzhhorod i det østlige Ukraine.

© Shutterstock

Kan en Molotovcocktail ødelægge en kampvogn?

Der er sket meget inden for tankteknologien siden Den Spanske Borgerkrig. Pansringen af moderne kampvogne er i dag så massiv med tykke stålplader, kevlar og nanoteknologiske keramiske plader, at en Molotovcocktail sjældent kan forvolde meget skade.

Hvis en tank skal uskadeliggøres i kortere eller længere tid, kræver det stor held og præcision. Ventilationsystemet i en tank er på papiret et svagt punkt, men moderne tanks er udstyret til at kunne modstå både kemiske, biologiske og sågar nukleare angreb.

En Molotovcocktail kan i bedste fald forvolde skader på ydre installationer på kampvognen som antenner, eksterne våbensystemer og optisk udstyr. Desuden kan den generelle panik, varmen fra brandbomben og røgen, der udvikles, nedsætte kampvognens effektivitet i større eller mindre tidsrum. Det kan give mulighed for at sætte nådestødet ind med mere effektive våbensystemer eller med en sand kanonade af supplerende Molotovcocktails.

Demonstrant smider Molotovcocktail

Demonstrant smider Molotovcocktail under uroligheder i Kiev i Ukraine i 2014.

© Shutterstock

Molotovcocktails i protestdemonstrationer

Molotovcocktails har siden 60’erne været et weapon of choice i tilspidsede politiske protestdemonstrationer, studenteroprør og andre former for civil protest. De anvendes her ofte som supplerende kasteskyts til sten og og andre improviserede projektiler.

Ved den type konfrontationer er det ofte ikke kampvogne, som demonstranterne står over, men snarere politifolk eller soldater til fods kun med skjolde og hjelme til beskyttelse. Denne form for infanteri kan være bakket op af pansrede mandskabsvogne og vandkanoner.

Ved denne type konfrontationer er Molotovcocktailen pludselig på omgangshøjde med modstanderne i våbenkapløbet. De fleste har i hvert fald sikkert flere billeder på nethinden af politikøretøjer, der er sat i brand af en fuldtræffer fra en Molotovcocktail.

Poltifolk i kampuniform mellem brande antændt af Molotovcocktails

Græske poltifolk i kampuniform mellem brande antændt af Molotov Cocktails under uroligheder i Thessaloniki i 2018.

© Shutterstock

Eksempler på brug af Molotovcocktails i nyere tid

Den ungarske opstand – 1956

Efter Sovjetunionens annektion af Ungarn i 1956 opstod der blodige gadekampe i Budapest og andre steder i landet. Det lykkedes for de ungarske frihedskæmpere at sætte mange sovjetiske kampvogne ud af spil med deres improviserede Molotovcocktails. Den fattige mands håndgranet havde her en kort stjernestund, indtil Den Røde Hær ugen efter vendte tilbage en overlegen kampstyrke og nedkæmpede oprøret.

60'erne og 70'erne: Mod Vietnamkrigen

Under de udbredte politiske uroligheder i USA i 60’erne og 70’erne blev Molotovcocktails af forskellig art anvendt af unge med tilknytning til universiteterne og af andre, der var del af protestbevægelsen mod Vietnamkrigen. Hyppige mål var politibiler og bygninger på universiteternes campus’er.

Brandbomber var også et våben, der hyppigt blev indsat mod myndighederne under periodens udbredte raceurolligheder.

The Troubles, Nordirland – 1968-98

Under de årelange uroligheder i Nordirland mellem katolikker og protestanter blev Molotovcocktailens gentagne gange benyttet i gadekampe mellem parterne og mod politiet og den britiske hær. IRA brugte også Molotovcocktails til at angribe barakker, der var beboet af den britiske besættelsesstyrke.

Nyere anvendelse af Molotovcocktatils

På trods af at Molotovcocktails i nyere tid til en vis grad er blevet fanget på bagfoden, så er fattigmandsbomben ikke gået på pension. Der dukker i hvert fald jævnligt bulletiner op om brug af improviserede brandbomber under politiske konflikter og i deciderede krigshandlinger.

  • Chile 2014: Under gadekampe rettet mod ændringer i undervisningsystemet.
  • Hongkong 2019-21: Under protester mod det kinesiske styre.
  • USA 2020: Under protestdemonstrationer i forbindelse med mordet på George Floyd..
  • Ukraine 2022: Produktion af Molotovcocktails iværksat i stor stil af et bryggeri i Lviv og lokalt rundt omkring i Ukraine.

Molotovcocktails anvendt af US Marines i Irak

Molotovcocktailen har ofte været underdoggens middel til at slå igen. Derfor kan det godt virke besynderligt, at verdens mest avancerede militære styre i nyere tid også har kigget dybt i den anarkistiske kogebog. Amerikanske marinestyrker anvendte således deres egen version af Molotovcocktailen under det andet slag om Fallujah i 2004.

Denne konflikt blev i udpræget grad udkæmpet som en bykrig og her improviserede US Marines deres helt eget mix af Molotovcocktailen. Den bestod af 1 del vaskemiddel og 2 dele benzin. Den amerikanske vaskepulverbombe blev specifikt anvendt under bykampe til at brænde oprører ud af de huse og bygninger, som de gemte sig i.

Når amerikanerne, der har adgang til de mest soifistikerede våbensystemer i hele verden, finder plads til noget så primitivt som en molotovcocktaili i deres våbenarsenal, sa kan det kun betyde én ting: Molotovcocktailens dage er endnu ikke talte.