Japans “trøstepiger” er igen årsag til diplomatisk krise
Over 70 år efter 2. verdenskrig skaber mindet om de tusindvis af sydøstasiatiske kvinder, der blev tvunget til at prostituere sig for japanske soldater, stadig røre.

En statue opført til minde om de tusindvis af sydøstasiatiske kvinder, der af den japanske hær blev tvunget til prostitution under 2. verdenskrig, har vakt vrede i Japan.
På en rustfarvet piedestal i den amerikanske by San Francisco står en statue af tre unge østasiatiske kvinder.
Kvinderne knuger hinanden i hænderne, mens de stirrer stædigt ud mod verden.
Statuen er nyopført, men såret, som de tre figurer repræsenterer, er gammelt.
Rejst til ære for sexslaver
Statuen af kvinderne blev rejst tidligere i efteråret til minde om de op mod 200.000 østasiatiske kvinder, som før og under 2. verdenskrig, blev holdt som sexslaver – eller “trøstepiger” på japanske soldaterbordeller.
Bordellerne blev oprettet af den japanske hær og havde til formål at højne moralen blandt landets soldater.
Frem til begyndelsen af 1930’erne var de prostituerede primært fattige kvinder, som havde desperat brug for penge, men efterhånden som Japan besatte store dele af Sydøstasien, kom kvindelige krigsfanger fra især Korea, men også fra lande som fx Kina og Filippinerne, til at udgøre bordellernes prostituerede.
Kvinderne havde ingen mulighed for at slippe væk, og de blev både sultet og mishandlet på bordellerne, der ofte var placerede langs den japanske hærs frontlinje.