Blot en enkelt pære kaster et blegt lys ud i Suite 68 på Hotel Terminus ved Lyons hovedbanegård. På en træstol midt i rummet sidder den jødiske videnskabsmand Marcel Gompel og stirrer tomt ned i gulvet.
Gompel er faldet i kløerne på Klaus Barbie – Gestapos berygtede chef. Den 29-årige nazist har allerede slået Gompel med køller og holdt hans hoved under vand, til hans lunger var ved at sprænges.
Men da den stolte Gompel ikke har givet tyskeren andet end vrede blikke, sætter Klaus Barbie ind med sit nøje udtænkte trumfnummer.
Nu fastgør en assistent kæder til fangens ankler, og via et spil i loftet hejser han Gompel op, så han hænger med hovedet nedad.
Assistenten finder en skarp kniv frem, og i de følgende timer skærer og flår han systematisk huden af videnskabsmanden, hvis skrig ikke kan høres på den travle gade udenfor.
Men Barbie har ikke fået nok. Et badekar fyldes med skarpt lugtende salmiakspiritus, og på Gestapo-chefens ordre sænkes Gompel ned i karret.
Han stønner og vrider sig, og da han besvimer, vækker Barbie sit offer ved at kaste kogende vand på den mishandlede krop, så afhøringen kan fortsætte.
I tre døgn efter forhøret vakler Gompel rundt mellem sine rædselsslagne medfanger.
Smerten er så intens, at han hverken kan ligge eller sidde ned. Da han til sidst udånder, afsynger de øvrige fanger Marseillaisen med hinanden i hænderne.
Alene ordet Gestapo, navnet på nazisternes hemmelige politi, gav enhver jøde og modstandsmand i tyskbesatte områder koldsved.
De frygtede betjente var ligeglade med Genève-konventionernes regler og udviklede stadig grusommere torturteknikker.
I Lyon gik én mand længere, end selv den øverste leder, Heinrich Himmler, kunne drømme om: Klaus Barbie var Gestapos mest brutale bøddel.
Verdenskrigen splittede familien
Da Klaus Barbie fødes i 1913, tyder intet på, at han vil blive andet end en blid og regelret samfundsborger.
Forældrene, Anna og Nikolaus Barbie, er vellidte katolikker og respekterede lærere i den lille landsby Udler syd for Bonn.
De lokale kender Klaus som en venlig og opvakt knægt, der taler med alle på sin vej.
Men 1. verdenskrig river familieidyllen i stykker.
Faren vender hjem fra et langtvarigt fangenskab i Frankrig – et land, han under sit ufrivillige ophold er kommet til at hade. Han er traumatiseret efter kampene og har granatsplinter i nakken.
De forfærdelige minder holder han på afstand med alkohol og blind vold mod sin kone og de to sønner.
Derfor er det en lettelse for Klaus at blive sendt på kostskole i Trier i 1923, hvor han viser sig at være så flittig og dygtig, at han efter skolen sætter kurs mod teologistudier på universitetet.
Så kommer skæbneåret 1933. Først tager nazisterne magten i Tyskland, og i juni dør Barbies yngre bror af sygdom.
Da også den alkoholiserede far dør, synker den unge Klaus ned i dyb depression.
Ovenikøbet kan han glemme alt om sine kostbare studieplaner. Klaus Barbie er nemlig født uden for ægteskab, og i det stokkonservative Tyskland står han dermed ikke til at arve en eneste mark – fremtiden virker håbløs.
Den unge og intelligente Klaus Barbie finder dog hurtigt en anden karrierevej.
Efter to år som et villigt og fanatisk medlem af Hitlerjugend optages han i september 1935 i SS-efterretningstjenesten SD, hvor han får følelsen af at have fundet en ny familie med et stærkt sammenhold og klart definerede fjender.
Gennem de næste år trænes Barbie intenst i politiarbejde og afhøringsteknikker, hvor alle “fjender af staten” kan knækkes.
Fra 1940 går det stærkt. I april forfremmes Klaus Barbie til SS-Untersturmführer (sekondløjtnant).
Han gifter sig fem dage senere og udstationeres derefter i det besatte Amsterdam i maj, hvor han går til arbejdet med stor ildhu.
Barbie samler konstant efterretninger og tilbageholder arresterede jøder i en nyoprettet ghetto, før han sender tusinder med togene til koncentrationslejrene Buchenwald og Mauthausen.
Effektiviteten giver genlyd i Gestapos ledelse: Barbie forfremmes til kaptajn og sendes i november 1942 til Lyon i Frankrig som chef for Gestapo.