Popperfoto / Getty Images

Krigsmaskot med fire poter mister sit racistiske navn

Briternes 617. eskadrille – de såkaldte “Dambusters” – havde under 2. verdenskrig en maskot, hvis gravmæle nu er blevet ændret.

Et navn på en gravsten i Scampton, England er blevet fjernet af det britiske flyvevåben Royal Air Force (RAF).

I graven ligger de jordiske rester af en sort labrador, der fungerede som maskot for luftvåbnets 617. eskadrille under 2. verdenskrig.

Hundens navn var “Nigger” – et ord, der i dag betragtes som en stærkt nedsættende betegnelse for en person af afrikansk afstamning. RAF har meddelt, at det ikke længere ønsker at give en fremtrædende plads til en så stødende term.

Årsagen til, at hunden overhovedet har en gravsten, er, at den tilhørte en af krigens mest berømmede flyenheder. Briternes 617. eskadrille stod den 16.-17. maj 1943 bag bombningen af tre vigtige tyske dæmninger.

Den såkaldte “Operation Chastise” sikrede de deltagende piloter stor berømmelse i den britiske offentlighed, hvor de fik tilnavnet “Dambusters”.

Hunden omkom i tragisk ulykke

Labradoren tilhørte Guy Gibson – den 617. eskadrilles kommandant. Han tog ofte hunden med sig, når han fløj træningsture, og snart begyndte enheden at betragte den sorte hund som en maskot.

Til Gibson og eskadrillens sorg omkom hunden samme dag, som de udførte deres berømte bombetogt. Labradoren blev kørt ned af en bil på basen og senere begravet.

Beslutningen om nu at fjerne navnet fra gravstenen er blevet mødt med kritik fra parlamentsmedlem Sir Edward Leigh:

“Fortiden har brug for, at vi forklarer den, underviser i den og tager ved lære af den – ikke at vi omskriver den”.