Florian Huber/WWF

Krypteringsmaskine fra 2. verdenskrig fundet

Intakte kodemaskiner fra Nazityskland er sjældne, men i Østersøen fandt dykkere ved et tilfælde en velbevaret Enigma.

Dykkere fra Verdensnaturfonden WWF var ude for at fjerne tabte fiskenet på havbunden, da de opdagede noget helt andet: En rusten skrivemaskine.

Ved nærmere eftersyn viste skrivemaskinen sig at være en tophemmelig kodemaskine, som tyske krigsfartøjer modtog ordrer over, mens 2. verdenskrig rasede.

Den såkaldte Enigma måtte for alt i verden ikke falde i allierede hænder, så de blev rutinemæssigt kastet i havet, når tyske skibe og ubåde begyndte at synke.

Enigmaen lå i Gelting Bugt – lige der hvor Flensborg Fjord løber ud i Østersøen.

Flere bogstaver ses tydeligt på Enigma-maskinens tastatur.

© Florian Huber/WWF

Hemmeligheden var allerede afsløret

Netop her blev adskillige hemmelige kodemaskiner kastet i havet i maj 1945 – kort før Nazitysklands kapitulation.

Dengang vidste tyske søfolk ikke, at de allierede for længst havde knækket tyskernes kode, og Enigmaen derfor ikke længere var så vigtig at hemmeligholde.

Dykkernes fund var en Enigma model M3 af den type, som tyske overfladefartøjer anvendte. Den modtog krypterede meddelelser og afkodede dem.

Velbevarede Enigma'er er sjældne

Selv om tyskerne fremstillede 100.000 kodemaskiner før og under krigen, er dykkernes fund noget særligt.

De fleste Enigmaer blev nemlig ødelagt under krigen. Adskillige museer rundt om i verden rummer en Enigma, men de er stykket af sammen af dele fra mange ødelagte maskiner.

En rusten men intakt Enigma er derimod et særsyn. Arkæologer håber, at restaureringen vil afsløre et serienummer, så skibet, det tilhørte, kan identificeres.