Niels-Peter Granzow Busch/Historie
Letland Saldus krigsgrave

Kurland blev dødens ødemark

Under 2. verdenskrig blev op imod 200.000 soldater dræbt på den lettiske halvø Kurland. Dér ligger de fortsat i ukendte grave, for i 75 år var halvøen forbudt område.

Rimfrosten klynger sig til græsset, da Yngve Sjødin viser rundt på den enorme krigskirkegård lige uden for den lettiske by Saldus. Hjemmevant skridter nordmanden op ad den centrale sti. Til begge sider står et næsten uendeligt antal ens stenkors på snorlige rækker.

Hvert kors markerer det sidste hvilested for op til 10-12 soldater fra den tyske værnemagt. Kirkegården er den største på den lettiske halvø Kurland. Her ligger omkring 25.000 soldater, og nye kommer til hvert år.

Sjødin peger ud over den bagerste del af kirkegården, hvor flere hundrede kors står opstillet:

“Dette område var stort set tomt, da jeg første gang var her i 2013, så de er alle kommet til siden da”.

Kurland grave Saldus

På krigskirkegården i Saldus på den lettiske halvø Kurland ligger over 25.000 soldater fra den tyske hær. De fleste af gravene på billedet, som blot viser en lille del af det samlede antal grave, er blevet fundet af de frivillige fra foreningen Legenda.

© Niels-Peter Granzow Busch/HISTORIE

Og en meget stor del af soldaterne i de nye grave er blevet fundet af foreningen Legenda, som Sjødin er medlem af.

Foreningen har gjort det til sin mission at finde de soldater, som stadig ligger på Kurlands slagmarker og venter på at blive fundet.

Og det er noget af en opgave, for halvøen blev under 2. verdenskrig en gigantisk kirkegård for op imod 200.000 russiske og tyske soldater, hvoraf kun de færreste har fået en officiel grav.

Dødens ødemark

Ifølge den lettiske historiker og forfatter Valdiz Kuzmins har Kurland, der har et areal på ca. 27.000 km2, været en ødemark i mere end 100 år:

“Under 1. verdenskrig blev 70 pct. af Kurlands befolkning evakueret, og langt fra alle kom tilbage. Og under 2. verdenskrig skete det samme, og store områder ved frontlinjen blev komplet ødelagt”.

På Kurland indesluttede Den Røde Hær op imod 500.000 tyske soldater, og Hitler beordrede sine tropper til at holde området for enhver pris. Stalin beordrede til gengæld tyskerne tilintetgjort. Resultatet blev seks blodige slag, der kostede utallige menneskeliv – til ingen verdens nytte.

For til sidst indså russerne, at tyskerne på Kurland reelt set havde skabt deres egen fangelejr, og offensiverne blev derfor indstillet, indtil de tyske hærstyrker i maj 1945 overgav sig.

Se video fra HISTORIES besøg i Letland her:

Tyske grave blev tilintetgjort

Ifølge Kuzmins blev samtlige tyske og lettiske soldater-grave på Kurland efter krigen tilintetgjort af det sovjetiske regime:

“Det skete af propagandaårsager – så alle kors osv. blev ødelagt. Man ville vise, at tyskerne intet betød”.

Til gengæld satte Sovjet selv gang i et stort projekt, hvor de nedlagde Kurlands utallige russiske krigsgrave og samlede dem på nogle få megakirkegårde.

“Så på papiret skulle de grave tusinder af soldater op, flytte de jordiske rester og genbegrave dem. Men i langt de fleste tilfælde jævnede de blot gravene med jorden og indgraverede navnene på den nye kirkegård”, forklarer Kuzmins.

“Så i fx Priekule, hvor en af de største russiske krigskirkegårde ligger, står navnene på omkring 25.000 soldater, men der er måske blot nogle hundrede soldater begravet der. Resten ligger stadig på slagmarken”.

Store dele af Kurland blev forbudt område

Selv om krigen sluttede i 1945, betød det dog ikke, at Kurland blev genbeboet. De sovjetiske myndigheder afspærrede størstedelen af Kurlands vestkyst, som havde strategisk værdi, mens den sovjetiske flådes fly brugte et stort område i det centrale Kurland til træning.

Først efter Sovjetunionens opløsning i 1991 blev Kurland igen åbent område. Og det er derfor først i de seneste årtier, at Kurlands gamle, efterladte krigsgrave bliver fundet og soldaternes jordiske rester genbegravet.