MIDWAY: Filmen om slaget, der vendte Stillehavskrigen på hovedet

Slaget om Midway har aldrig været særlig omtalt, men den dødbringende kamp var altafgørende for den verden, vi har i dag. Det er der nu kommet en hæsblæsende film ud af.

  1. Verdenskrig. Eller nærmere bestemt 4. juni 1942. Et halvt år efter det japanske angreb på den amerikanske flådebase, Pearl Harbor. Amerikanerne står tilbage stærkt svækket, og deres våbenlager kan langt fra måle sig med det, den japanske krigsmagt besidder. Men krigen om Stillehavet er endnu ikke afgjort, og da det går op for amerikanske efterretningsfolk og kodebrydere, at det frembrusende kejserdømme planlægger en offensiv på øen Midway, beslutter den taktiske kommando at sætte soldaters liv på spil i et blodigt slag, der viser sig at få en altafgørende betydning for fremtiden.

Frem mod Slaget om Midway

Japan tordner frem. I en mission, der nok mest af alt handler om magt og adgang til råstoffer, begynder kejserriget allerede i 1800-tallet at udvide deres imperium. De indtager blandt andet Taiwan og Korea og invaderer senere hen (i 1931) også Manchuriet, der i dag er en del af Kina. I 1940 kaster de sig endvidere over det franske Indokina, og det leder til, at USA indfører embargo mod Japan, og dermed stopper for handlen med blandt andet olie, som Japan er stærkt afhængige af. Men Stillehavskrigen bryder først for alvor ud i december 1941, da Japan slår til mod Pearl Harbor i et forsøg på at neutralisere den amerikanske flåde. Dagen efter indtager de desuden Thailand og angriber samtidig en base på Filippinerne, der på det tidspunkt er et amerikansk protektorat. Men Pearl Harbor blev kun en halv triumf, og et halvt år senere er Japan klar til det slag, der for alvor skal lægge USA’s flåde ned og sikre den asiatiske krigsmagt – der også er Nazi Tysklands allierede - sejren. Men Japans planer om et overraskelsesangreb går ikke som håbet. Den amerikanske efterretningstjeneste har nemlig luret lunten og stod, til kejserrigets store forbløffelse, klar til kamp.

Stillehavskrigen på hovedet

Det skulle have været et overraskelsesangreb fra japanernes side, men amerikanske efterretningsfolk har for længst opfanget og afkodet japanske radiosignaler. De ved, at Japan planlægger en offensiv på Midway midt i Stillehavet. På trods af at den amerikanske flåde er stærkt underlegen rent ressourcemæssigt, giver denne viden USA en fordel, og de er klar til at tage Japan i et bagholdsangreb. Men det går ikke smertefrit for de vestlige tropper, der mister 40 ud af deres 47 torpedofly. Til gengæld formår amerikanerne også at sænke 4 ud af 8 af japanernes hangarskibe. Det ender med et stort nederlag til de asiatiske magter, hvis skæbne pludselig ser helt anderledes ud, end den gjorde blot få dage forinden. USA begynder nu at ø-hoppe, og Japan bliver langsomt skubbet længere og længere tilbage. I sidste ende betyder de allieredes sejr ved Midway en befrielse af Korea og Manchuriet, en japansk overgivelse af de erobrede øer i Stillehavet samt Taiwans genforening med Kina. Men ultimativt betød USA's heltemod, at den fremhærskende krigsmagt, Japan, blev bremset en gang for alle, og det var med til at sikre den vestlige frihed, vi har i dag.

Filmen MIDWAY går tæt på

Er du interesseret i begivenheden, der ændrede verdenshistorien, skal du glæde dig til d. 7. november 2019, hvor filmen MIDWAY får præmiere i de danske biografer. Det intense drama er baseret på ægte begivenheder og personlige fortællinger, og giver et formidabelt indblik i de tanker, følelser og beslutninger, der bliver truffet i de skæbnesvangre dage. Historien om håb, mod og kammeratskab går helt tæt på ledere og soldater på begge sider af fronten og giver en enorm forståelse for, hvordan en svækket flåde mod alle odds kunne besejre Japans fremhærskende krigsmagt.
Instruktøren er den talentfulde Roland Emmerich, der blandt andet står bag de succesrige film Independence Day, The Day After Tomorrow og White House Down. I rollerne får du Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson m.fl., der alle gør en fantastisk præstation.