Militærkup skulle lægge Japan i ruiner
Efter bombningen af Hiroshima og Nagasaki er Japans kejser klar til at kapitulere. Men en lille gruppe fanatiske officerer nægter at acceptere ydmygelsen ved et nederlag. De sætter alt ind på at stoppe kejseren og fortsætte krigen til den bitre ende.

Det enorme kejserlige palads i Tokyo udgjorde rammen om et høj-spændt drama, der udspillede sig natten før 2. verdenskrig sluttede.
Et blodigt drama begynder
Klokken er et om natten den 15. august 1945 i Tokyo. Det er kun en uge siden, atombomberne udslettede Hiroshima og Nagasaki.
Ildevarslende hyler sirener, mens amerikanske bombefly skærer sig gennem nattehimlen. Mænd, kvinder og børn kryber sammen i deres små træhuse og beder til, at de ikke bliver de næste ofre for en atombombe. Samtidig tager et drama sin begyndelse bag det japanske kejserpalads’ mure.
Den øverstbefalende for kejserens livgarde, general Mori, kigger op på uret i sit kontor. I modsætning til resten af den japanske befolkning ved han, at krigen snart er slut. Om 11 timer, når radiostationen NHK afspiller optagelserne med kejser Hirohitos overgivelsestale, vil befolkningen vide, at 2. verdenskrig er ovre, og Japan har tabt.
Over for general Mori sidder to unge officerer: oberst Ida og oberst Shiizaki. De tilhører en hemmelig gruppe af officerer, som mener, det er beskæmmende at overgive sig. De ser kun én vej: at kæmpe til den bitre ende og dø en ærefuld død på slagmarken.
For at undgå nederlagets skam har de sat gang i en plan, der skal forhindre kejserens tale i at blive udsendt. Derefter satser de på, at landets officerer vil støtte op om deres ærefulde kamp.
De to oberster sidder tavse og venter på, at komplottets hjerne, major Hatanaka, skal dukke op. Ventetiden er ulidelig, og til sidst føler Ida sig tvunget til at tage ordet:
“General Mori, vi tror stadig, at der er en chance for at redde Japan fra en beskæmmende overgivelse til fjenden. Men vi har brug for, at kejserens vagter slutter sig til os”, siger han.
“Jeg sympatiserer med jer, og jeg respekterer jeres foretagende. Under andre omstændigheder ville jeg måske endda have delt jeres synspunkter, men det er ikke længere muligt. Jeg har svoret at overholde kejserens ønske”, siger Takeshi Mori, som har ansvaret for at beskytte Japans guddommelige kejser, som lige nu befinder sig ganske få hundrede meter fra generalens kontor.
I samme øjeblik kommer major Hatanaka til syne i døråbningen. Han tror i første omgang, at Mori støtter kuppet, men da det går op for Hatanaka, at Mori ikke vil slutte sig til oprøret, ser han rødt. Han trækker sin pistol og dræber generalen. Sekundet efter bliver Moris mest betroede medarbejder halshugget.
Hovedet lander på det blodige gulv i kontoret, og oberst Ida ser forfærdet op på Hatanaka.
“Der var ikke tid nok til at diskutere det, så jeg slog ham ihjel. Hvad skulle jeg ellers have gjort?” råber Hatanaka retorisk ud i lokalet.
Nu er der ingen vej tilbage. Kuppet er i gang, og Hatanaka skrider resolut til handling. Han griber general Moris officielle stempel og presser det ned over en falsk ordre, som han har skrevet på forhånd. Ordren overdrager kommandoen over kejserens livgarde til Hatanaka, så han kan bruge tropperne til at gennemsøge paladset i jagten på optagelsen af kejserens tale.
Succes er trods Moris uforudsete modstand inden for rækkevidde – og Hatanaka ser frem til at kunne redde sin egen og Japans ære. Han er parat til at ofre sit eget og millioner af andre japaneres liv for sagen. Også selvom det betyder Japans totale udslettelse.
Et ultimatum fra Harry S. Truman
Forhistorien udspillede sig et par uger tidligere, torsdag 26. juli 1945, hvor kejser Hirohito og hans stab havde fået et ultimatum fra de allieredes topmøde i Potsdam.
Den amerikanske præsident, Harry S. Truman, den britiske premierminister, Winston Churchill, og lederen af den nationalistiske regering i Kina, Chiang Kai-shek, krævede japanernes øjeblikkelige og betingelsesløse overgivelse.
Konsekvenserne ved at ignorere kravene ville være skæbnesvangre:
“De allierede opfordrer den japanske regering til en betingelsesløs kapitulation af alle væbnede styrker. Alternativet hertil vil være øjeblikkelig og fuldstændig ødelæggelse”, lød ultimatummet.
Men den japanske regering overvejede ikke engang overgivelse. I stedet proklamerede Japans premierminister, Suzuki, den 28. juli 1945, at Japan ville ignorere Potsdam-erklæringen.
Suzuki slog fast, at de allieredes krav skulle mødes med mokusatsu – dræbende stilhed. Japanerne fik dog hurtigt at mærke, at kravet om overgivelse ikke var tom snak. Den 6. august kastede amerikanerne atombomben “Little Boy” over den japanske by Hiroshima og dræbte 80.000 japanere på sekunder.
Den 8. august erklærede Sovjetunionen, der hidtil havde holdt sig neutral over for Japan, krig mod Hirohitos kejserdømme, og dagen efter smed amerikanerne endnu en atombombe over Japan – denne gang udslettede atomeksplosionen Nagasaki.
“Japan kan forvente en atomar regn af ødelæggelse, hvis Tokyo ikke hurtigt overgiver sig”, lød det stålsat fra den amerikanske præsident, Harry S. Truman. Det afgjorde sagen for den japanske kejser, der havde fået rapporter om de altomfattende ødelæggelser i byerne Hiroshima og Nagasaki.
Den 14. august ved middagstid mødtes en afklaret kejser Hirohito med sine ministre for at fortælle, at han havde tænkt sig at imødekomme fjendens krav om overgivelse.
“Jeg sætter pris på soldaternes beslutsomhed om at ofre deres liv for deres kejser. Men en fortsættelse af krigen vil medføre døden for hundredtusindvis af mennesker. Vores nation vil blive fuldstændig ødelagt og reduceret til aske. Jeg er ligeglad med, hvad der sker med mig. Det eneste, der betyder noget, er mit folks liv”, sagde Hirohito, mens tårerne løb ned ad hans ansigt. Snart brød alle i lokalet i gråd.
Hirohito forlod mødet for at optage sin kapitulationstale sammen med to radioteknikere. Efter planen skulle kejserens tale sendes ud i radioen dagen efter. Det japanske folk skulle høre fra deres egen kejsers mund, at krigen og rædslerne nu var endegyldigt forbi.