Wikimedia Commons

Miniubåd opdager krigsskib under rekorddyk

På 6,5 kilometers dybde har en bemandet miniubåd fundet vraget af en forsvunden amerikansk destroyer fra 2. verdenskrig.

Stillehavskrigen var både blodig og voldsom, og det var her, at nogle af de største søslag under 2. verdenskrig fandt sted.

Under et voldsomt slag den 25. oktober 1944 sænkede verdens tungeste slagskib, japanske Yamato, den amerikanske destroyer USS Johnston ud for Filippinernes kyst.

Historikeren Parks Stephenson, der deltog i missionen med at få miniubåden ned til vraget, fortæller, at USS Johnston blev ramt af ildkraft fra det største krigsskib, der nogensinde er bygget, og kæmpede voldsomt tilbage.

Men det var ikke nok til at stoppe japanerne.

Det 115 meter lange amerikanske krigsskib gik hurtigt til bunds, og blot 141 af skibets besætning på 327 overlevede.

Efter flere års søgen er det nu lykkedes en bemandet miniubåd at finde vraget, der ligger på 6.500 meters dybde ud for Filippinerne. Turen med miniubåd blev udført af det amerikanske undersøiske efterforskningsfirma Caladan Oceanic.

Og det er noget af en bedrift.

“Vi har lige fuldført historiens dybeste dyk til et skibsvrag”. Victor Vescovo, der styrede miniubåden.

Tydelige skader

Miniubåden gennemførte to dyk af otte timers varighed til vraget af destroyeren ud for øen Samar i det, der nu står som verdens dybeste dyk til et skibsvrag.

Her lykkedes det at lokalisere de forreste to tredjedele af skibet, der stadig står oprejst og intakt på 6.456 meters dybde.

Den amerikanske destroyer bærer dog tydelige tegn på de skader, skibet blev påført under søslaget for 76 år siden under kampene for at befri Filippinerne fra den japanske besættelse – en kamp, de amerikanske styrker først endegyldigt vandt, da japanerne overgav sig betingelsesløst i august 1945.

Se de første billeder af skibets stævn i videoen her: