Modstandsbevægelsen i Danmark startede langsomt ud
Den danske modstandsbevægelse rørte på sig allerede i starten af besættelsen, men det var først efter 1942, at aktionerne tog til i styrke.
I 1943 fik den britiske organisation SOE bedre fodfæste i Danmark, og med samarbejdspolitikkens sammenbrud den 29. august 1943, blev modstandsarbejdet yderligere intensiveret.
Der er flere årsager til, at det tog lidt tid før modstandsbevægelsen var fuldt etableret i Danmark. Først og fremmest var der i de tidlige år af besættelsen af Danmark i en vis grad opbakning til regeringens samarbejdspolitik.
Fra 1940 til 1943 var modstandsbevægelsen desuden ukoordineret, da den primært bestod af mindre og uafhængige grupper.
Churchill-klubben, også kaldet Churchill-gruppen, var én af de første organiserede modstandsgrupper. Gruppen blev oprettet allerede i 1940, og beskæftigede sig primært med hærværk, ildspåsættelse og våbentyveri.
På trods af fængsling i maj 1942 formåede nogle af Churchill-gruppens medlemmer at forblive aktive til krigens afslutning.
Modstandsbevægelsen havde politiske rødder
Modstandsbevægelsen var ikke som sådan en folkelig bevægelse, selvom man umiddelbart skulle tro det. I stedet opstod flere grupper med udgangspunkt i politiske holdninger.
F.eks. var BOPA kommunistisk, Ringen socialdemokratisk og Studenternes Efterretningstjeneste konservativ og antikommunistisk.