Duften af træ fyldte værkstedet. Travle snedkere savede, høvlede og sleb overalt. Store sektioner blev limet omhyggeligt sammen, og snart var endnu en maskine klar til levering.
Flyet var en Mosquito, og både dets skrog og vinger blev bygget af træ. Kun enkelte steder, fx på flyets hale, var den bærende konstruktion forstærket med aluminium.
Det meste af træet var krydsfiner sammensat af birk og af balsatræ, en tropisk og meget let træsort. Balsatræet skulle holde flyets vægt nede.
Arbejdet krævede masser af lim, og på endevæggen i samlehallen forkyndte et stort skilt: “Whatever you do, don’t spare the glue”, lige meget hvad du gør, spar aldrig på limen.
Ideen modtaget med stor skepsis
Et par år inde i 2. verdenskrig kørte produktionen af Mosquito-flyet på højtryk, men inden krigen var flyet blevet mødt med udbredt skepsis, for moderne krigsfly skulle bygges af aluminium – ikke af træ.
Den holdning havde både de ledende officerer i luftvåbenet, Royal Air Force, og de øverste embedsmænd i ministeret, The Air Ministry.
Ingen af dem havde noget tilovers for de planer om et bombefly af træ, som flykonstruktøren og ingeniøren Geoffrey de Havilland fremlagde.
Som helt ung havde han bygget motorcykler, men så snart han så sin første flyvemaskine, var livsbanen stukket ud. I 1920 grundlagde ingeniøren “de Havilland Aircraft Company”, som udviklede og byggede civile fly.
Firmaets modeller var nogle af den tids mest avancerede, og fabrikken opbyggede stor ekspertise i stærke, bærende konstruktioner af træ.
I 1938 lurede en ny krig, og Geoffrey de Havilland besluttede, at fabrikken også skulle designe et krigsfly af træ. Materialevalget ville spare vægt, og ved at bruge træ kunne han udnytte den viden, britiske snedkere besad.
Produktionen kunne decentraliseres og fx finde sted på møbelfabrikker. Desuden forudså Geoffrey de Havilland, at aluminium hurtigt kunne blive en mangelvare.
En trækonstruktion ville tilmed få en glattere overflade end én af metal, fordi metalpladerne skulle nittes sammen. Overfladens struktur havde stor betydning for luftmodstanden og dermed for flyets fart.