Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bunker nazister sø

Nazi-bunker fundet på bunden af alpesø

En tysk undervandsarkæolog har under en dykkertur gjort et usædvanligt fund fra 2. verdenskrig.

Florian Huber

På bunden af en af Tysklands dybeste søer har en undervandsarkæolog lokaliseret en over tre tons tung og temmelig hårdfør rest fra 2. verdenskrig.

“Den så meget mærkelig ud. Det lignede en steampunk-telefonboks”, forklarer marinarkæolog Florian Huber humoristisk til HISTORIE.

Walchensee bunker nazister

Marinarkæologen Florian Huber dykkede i alpesøen Walchensee, der nogle steder er helt op til 190 m dyb.

© Florian Huber

Ifølge Huber var det en ven, der havde tippet ham om, at der lå noget mystisk på bunden af søen Walchensee omkring 40 km syd for München, og da Huber alligevel skulle lave undervandsoptagelser for en tv-station, besluttede han sig for at løse gåden.

Det viste sig, at der ikke var tale om en telefonboks til steampunk-entusiaster, men derimod om en såkaldt Splitterschutz-Bunker fra 2. verdenskrig.

Bunker nazister Walchensee

Bunkeren på bunden af Walchensee var beregnet til en enkelt person og skulle beskytte mod flyangreb. Bunkertypen blev opstillet over hele Tyskland under 2. verdenskrig.

© Florian Huber

Naziskat muligvis gemt i området

Ifølge Huber blev den ca. tre tons tunge og lidt over to meter høje betonbunker under krigen opstillet rundt omkring i Tyskland, hvor enkeltpersoner ikke havde adgang til større beskyttelsesrum. Det kunne fx være ved mindre jernbanestationer eller flyvepladser.

Den konkrete bunker stod sandsynligvis opstillet ved et nærliggende vandkraftværk, som nazisterne frygtede, at de allierede kunne finde på at bombe fra luften. Ifølge Huber skete det dog aldrig, selv om et allieredet bombefly faktisk styrtede ned i søen i 1943 efter et bombetogt over München.

“Men Walchensee var også vigtig, fordi flere højtstående nazister boede i området, og i slutningen af krigen blev en del naziguld fra Berlin skjult i bjergene, som omgiver den smukke sø”, påpeger Huber.

En del af naziskatten blev overgivet til de allierede i 1945. Men mindst 100 guldbarrer, som angiveligt blev fragtet til Walchensee i slutningen af krigen, er aldrig blevet fundet.

Bunker Walchensee

Rundt omkring i Tyskland kan turister stadig se enkelte af de over 75 år gamle bunkere, som blev produceret i forskellige udformninger.

© Florian Huber

Mystik omkring findested

Ifølge arkæologen er det uvist, hvordan bunkeren er endt på søens bund. Med en vægt på adskillige tons er den ikke nem at bakse rundt med.

Men hvis først bunkeren ligger ned, kan den relativt let rulles ned i søen. Der kan derfor være tale om drengestreger.

Der er ikke umiddelbart nogen planer om at hæve den specielle bunker fra søen.

Men Huber overvejer at sætte et skilt op på søbredden med information om bunkeren, så fx skattejægere ikke sætter liv og helbred på spil i håbet om, at bunkeren – som ved lavvande kan skimtes nede på søbunden – har forbindelse til det famøse naziguld.

Denne tredimensionelle grafik viser den tonstunge enmands-bunker på bunden af Walchensee.

Læs også:

2. verdenskrig

Enden er nær: Berlin venter på dommedag

20 minutter
2. verdenskrig

Snu general knuste Japans invasion af Indien

24 minutter
2. verdenskrig

Berlins farligste job – bomberydder

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul