Nazi-datter havde kontroversielt job

Nye oplysninger afslører, at Gudrun Burwitz, der var datter af SS-lederen Heinrich Himmler, i flere år var ansat i den tyske efterretningstjeneste. Det har skabt røre i Tyskland.

Gudrun med sin far, Heinrich Himmler, der var hovedarkitekten bag Holocaust.

© Getty

Den tyske efterretningstjeneste BND (Bundesnachrichtendienst) har bekræftet, at SS-lederen Heinrich Himmlers datter, Gudrun Burwitz, arbejdede for tjenesten i begyndelsen af 1960'erne. Normalt afviser BND at kommentere personalesager, og oplsyningen er kun kommet frem efter, at den tyske avis Bild-Zeitung har gravet i sagen.

Nyhed skaber vrede

Nyheden om, at Burwitz var ansat som sekretær i BND fra 1961 til 1963 har vakt bestyrtelse i Tyskland. Hun tog nemlig aldrig afstand fra nazismen eller hendes fars handlinger. Tværtimod deltog hun i SS-veteranmøder som æresgæst. Hun ydede også juridisk og økonomisk hjælp til gamle nazister, der stod anklaget for krigsforbrydelser.

Gudrun Burwitz' daværende chef var Reinhard Gehlen – en nazistisk efterretningsofficer. Under 2. verdenskrig havde han ansvaret for spionagen mod Den Røde Hær. Efter krigen ville amerikanerne gøre brug af Gehlens ekspertise. Derfor blev han ikke retsforfulgt men gjort til leder af den nye, vesttyske efterretningstjeneste. Gehlen ledede BND helt frem til 1968.

Beskyttede nazister hinanden?

I årene efter 2. verdenskrig er efterretningstjenesten blevet kritiseret for at ansætte og beskytte nazister. Ifølge lederen af BNDs historiske afdeling, Bodo Hechelhammer, er organisationen nu i gang med kritisk at revurdere sin egen historie.

Gudrun Burwitz – født Himmler – døde i maj i år. Hun blev 88 år.