Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laboratoriet i Haigerloch er i dag ­omdannet til et museum, som rummer en model af nazisternes atomreaktor.

Krig - 2. verdenskrig

Nazi-forskeres rivalisering kostede Hitler atombomben

Undersøgelser gennemført af to amerikanske fysikere tyder på, at de nazistiske forskere var tættere på at gøre Tyskland til en atommagt end hidtil antaget.

Nazisterne var tæt på at skabe en atomreaktor, som kunne føre til en atombombe. Rivaliseringen mellem de tre tyske forskerhold, der arbejdede med atomprojekter, var grunden til, det ikke lykkedes.

Det konkluderer to amerikanske fysikere Timothy Koeth og Miriam Hiebert efter bl.a. at have studeret deklassificerede dokumenter om det tyske atomprogram.

“Hvis tyskerne havde samlet deres ressourcer i stedet for at holde dem adskilt i rivaliserende eksperimenter – ville de have været i stand til at bygge en funktionsdygtig atomreaktor”, uddyber Hiebert.

Terninger var nøglen bag reaktor

Fysikerne blev interesseret i emnet i 2013, da Koeth fik en uran-terning fra nazitiden foræret. Terningen fungerede som brændselselement til nazisternes forsøgsreaktor i den sydtyske by Haigerloch. Her skulle i alt 664 terninger holde en kædereaktion i gang, men uranmængden var for lille.

De andre tyske forskerhold rådede over ca. 400 terninger: Hvis alle terninger var blevet samlet, havde reaktoren i Haigerloch fungeret, mener Koeth og Miriam.

Nazi-uran endte på det sorte marked

Fysikerne har også gennemgået de tyske forskeres optegnelser og konkluderer, at det videnskabelige grundlag bag nazisternes reaktor var i orden.

Uranen i Haigerloch blev beslaglagt af de allierede, men størstedelen af de resterende 400 terninger blev ikke fundet. Kilder tyder på, at mange er blevet solgt på det sorte marked.

Uran-terningen, Timothy Koeth fik foræret, måler ca. 5 cm på hver led og vejer 2,2 kg.

Læs også:

Holocaust

Jøde kæmpede sig ud af nazisternes dødsfabrik

23 minutter
2. verdenskrig

300 bomber tikker stadig under Oranienburg

20 minutter
Hitler

Historiker: Tysk parti afviste Hitler

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul