Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nazi-massegrav fundet i Polen

Polske arkæologer har fundet beviser på massakrer, som nazisterne stod bag. 35.000 civile mistede livet.

Waldemar Engler

Polske arkæologer har gjort et grufuldt fund i det tidligere Pommern ved Østersøen. I et område, der blandt de lokale er kendt som “Dødens Dal”, blev op mod 35.000 civile polakker myrdet, mens Tyskland besatte Polen under 2. verdenskrig – nu er den første massegrav med ofre blevet fundet.

“Vi vidste, at ofrene var begravet et sted, men inden vores forskning vidste ingen hvor”, forklarer Dawid Kobiałka fra Det Polske Videnskabsakademis Institut for Arkæologi og Etnologi.

I Pommern myrdede nazisterne 35.000 polakker for at skabe “Lebensraum” (plads til at leve) til etniske tyskere. Nær landsbyen Piaśnica blev op mod 12.000 civile polakker skudt.

© HISTORIE

Tusinder blev dræbt i “Dødens Dal”

I krigens første måneder blev 12.000 civile i området ved landsbyen Piaśnica ført ind i de nærliggende skove, myrdet og begravet. 7.000 andre civile blev ført ind i skovene ved Szpęgawsk, hvor de forsvandt sporløst. Og myrderierne fortsatte helt indtil krigens afslutning i 1945.

I januar det år blev en gruppe på flere hundrede polakker, mange af dem modstandsfolk, marcheret ud i skoven nær Chojnice. Her blev de myrdet, kastet i en massegrav, overhældt med benzin og brændt. I tre dage og tre nætter var skovene oplyst af flammerne.

Det er ofre fra denne sidste massakre, arkæologerne nu har fundet, og de fortsætter deres arbejde med både at identificere ofrene ud fra de ejendele, der har overlevet i jorden, og med at finde gravene på de tusindvis af ofre, der endnu ikke er fundet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul