Hvis deltagerne i et nyt reality show ikke holder sig gode venner med de lokale i en landsby, kan de forvente natlige besøg af tyskernes hemmelige politi, Gestapo.

Nazi-reality show forarger historikerne

I et nyt reality-show skal en tjekkisk familie rejse tilbage til 2. verdenskrig og leve i skjul for nazisterne. Programmet får hård kritik af historikerne, som mener, at producenterne forsøger at tjene penge på fortidens traumer.

16. juni 2015 af Emrah Sütcü

Deltagerne rejser tilbage til tiden

Vi har set mennesker bliver spærret ind i et hus, have sex for åben skærm og spise ulækre insekter. Og nu kan vi også blive vidner til nazisternes grusomheder.
I et nyt reality show, som netop er gået i luften i Tjekkiet, bliver en almindelig familie sendt tilbage i tiden til i 1939.

Her skal de forsøge at skjule sig for nazister i en bjerghytte, mens de lever under ekstremt primitive forhold.

Gestapo sparker døren ind

Deltagerne vigtigste opgaver er bl.a. at skaffe føde og holde sig gode venner med de lokale, så de ikke bliver stukket til Gestapo. Hvis nazisterne alligevel skulle få nys om familien, kan den risikere at få sparket døren ind midt om natten og blive udsat for et forhør.

Hvis familien overlever otte afsnit af programmet “Ferie i protektoratet”, kan den se frem til at vinde op mod 250.000 kroner.

Historiker: De slår plat på smerte

Showets første afsnit trak ca. 500.000 seere til skærmen, men programmet har fået stor kritik for at slå plat på et af de mørkeste kapitler i Tjekkiets historie. Flere historikere har kritiseret tjekkisk tv for at forsøge at tjene penge på de smerter, som mange mennesker oplevede under 2. verdenskrig.

“Problemet er, at de har valgt en periode, som der er mange stærke meninger om. Minderne om de mennesker, som blev dræbt i denne periode, bliver betragtet som hellige”, siger historiker Stanislav Kokoska til avisen New York Times.

Bedstemor gav inspiration

Ifølge producenterne skal showet underholde, men også lære seerne om forholdene under 2. verdenskrig.

Instruktøren Zora Cejnkova fortæller, at hun fik inspiration til programmet efter at have hørt sin bedstemor fortælle om livet under den tyske besættelse.
“Alt blev set, overvåget og manipuleret”, siger Cejnkova, som modtaget ansøgninger fra 600 familier, der ville være med i showet.

I videoen forneden kan du se familien ankomme til deres bjerghytte:

Måske er du interesseret i...

Læs også