Tomasz Stachura/Santi

Nazi-skib kan gemme på det forsvundne ravkammer

Under 2. Verdenskrig forsvandt zarens berømte “ravkammer”. Nu mener dykkere, at de måske har fundet det på bunden af Østersøen.

En gruppe dykkere har lokaliseret vraget af det tyske dampskib Karlsruhe. Skibet blev sænket af russerne i den sydlige Østersø den 13. april 1945.

Karlsruhe var det sidste tyske skib til at afsejle fra Königsberg, inden byen faldt til Den Røde Hær. I mange år har historikere spekuleret over, om skibet havde det verdensberømte ravkammer ombord.

Ravkammeret var en prægtig sal dekoreret med paneler af rav og guld, der blev givet til zar Peter den Store som en gave fra Preussens kong Frederik Vilhelm 1. i 1716.

Panelerne blev installeret i Katharinapaladset nær Skt. Petersborg, og efterfølgende tilføjede russerne flere rav-paneler, så rummet til sidst var beklædt med over seks tons rav.

Nazisterne stjal ravkammeret fra Katharinapaladset nær Skt. Petersborg i 1941.

© Andrey Korzun

Bjærgning kan løse gåden

Da den tyske hær under angrebet på Sovjetunionen i 1941 erobrede paladset, blev ravkammeret pillet ned og fragtet til Königsberg, hvor panelerne blev sat op på byens slot.

Under kaosset i 1945 pakkede tyskerne kammeret ned i kasser, men efterfølgende er de forsvundet sporløst.

Hvor kasserne er havnet, ved ingen. Nogle historikere har foreslået, at kasserne blev sendt med Karlsruhe, og at ravkammeret nu ligger på bunden af havet.

Andre tror, at kasserne med ravkammeret gik tabt, da russerne erobrede byen.

Polske Tomasz Stachura, leder af dykkergruppen Baltictech, der fandt vraget, håber, at de polske myndigheder vil finansiere bjærgningen. Kun sådan kan mysteriet om Karlsruhes last løses én gang for alle.