Wikimedia

95-årig dement Auschwitz-nazist skal for retten

Efter 72 år på fri fod er den tidligere nazist Hubert Zafke løbet ind i lovens lange arm. Om en måned skal en tysk domstol vurdere, hvorvidt han var medskyldig i drabene på mere end 3600 fanger i Auschwitz.

Dement nazist skal for retten

Selvom man er 95 år gammel og lider af hukommelsessvigt, står man ikke over loven. Det må den tidligere nazist Hubert Zafke sande.

Knap 72 år efter, at den demente eks-nazist arbejdede som sygeplejer i dødslejren Auschwitz, bliver han nu hevet i retten for sine krigsforbrydelser. Det skriver den britiske avis The Telegraph.

3681 menneskeliv på samvittigheden

De tyske anklagere i sagen vil have Hubert Zafke dømt for at være medvirkende til drab på mere end 3600 fanger i koncentrationslejren Auschwitz i perioden august 1944 til september 1944.

Ifølge anklagerne ”vidste Zafke godt, at lejren var en udryddelseslejr”, og derfor sigtes han nu for at have medvirket til de ”ondskabsfulde drab på mindst 3681 mennesker”.

Den anklagede ydede støtte til organiseringen af lejren og var derfor både involveret i og med til at fremskynde udryddelsen af fangerne”, lyder anklagen.

Hubert Zafke, der selv siger, at han er uskyldig, er ifølge retten i Neubrandenburg ”kognitivt besværet og ved dårligt, fysisk helbred” og vil derfor modtage medicinsk behandling under retssagen.

Nazijægere kæmper mod uret

Hubert Zafke er langt fra den eneste tidligere nazist, der er blevet indhentet af fortiden.

Siden 1977 har ’Simon Wiesenthal Centeret’ arbejdet for at udbrede viden om holocaust og nazisternes systematiske folkedrab på jøder i håbet om at stille flere af krigsforbryderne til ansvar for deres grusomme handlinger.

Og i 2002 oprettede de organisationen ’Operation sidste chance’ i et forsøg på at stille nazistiske krigsforbrydere til ansvar, hvilket har ført til retssager i Tyskland, Ungarn, Kroatien, Østrig, Rumænien, de baltiske lande og Polen.

I mange år var det svært at få skovlen under Det Tredje Riges krigsforbrydere i Tyskland. Nazisterne kunne nemlig ikke blive ført for en domstol, medmindre anklageren havde nogle helt specifikke ofre at gå ud fra.

Det ændrede sig i 2011, da den tidligere SS officer John Demjanjuk blev idømt 5 års fængsel for at medvirke til mord - udelukkende i kraft af, at han havde båret titlen som SS officer.

Demjanjuk-sagen var en sejr for nazi-jægerne. Pludselig behøvede de ikke bevise, hvem nazisterne havde slået ihjel. Nu skulle de blot bevise, at de havde været nazister.

Tiden løber ud for nazi-jægerne

Nazi-jægerne ved dog godt, at de skal skynde sig, hvis ikke gårsdagens krigsforbrydere skal ende som fortidens spøgelser.

Der er en følelse af, at tiden er ved at rinde ud og at vi er nødt til at sætte jagten ind på de sidste krigsforbrydere, inden de dør”, udtalte chef-nazijægeren ved Wiesenthal Centeret, Simon Efraim Zuroff, til den britiske avis ’The Independent’ i 2013.

For den 95-årige, demente eks-nazist Hubert Zafke er tiden i den grad også ved at rinde ud.

Allerede om en måneds tid, den 29. februar 2016, skal han møde op i retten og stå til ansvar for sine krigsforbrydelser, der kostede mere end 3600 uskyldige mennesker livet.