Sławomir Milejski
Slottet Roztoce i smukt forfald

Brev til bordel ledte skattejægere på sporet af naziguld

Polsk slotspark skal endevendes, fordi den måske rummer naziguld til en værdi af godt fire milliarder kroner. Amatørarkæologer fik nys om skatten i en SS-officers brev til elskerinden.

“Min kære Inge, nogle transporter var succesfulde. De resterende 48 tunge Reichsbank-kasser og alle familiekasserne overlader jeg hermed til dig”.

Disse ord fra en tysk SS-officer til hans polske elskerinde har fået skattejægere i Polen til at intensivere jagten på hele 10 tons naziguld fra 2. verdenskrig. Skatten har en anslået værdi af mere end fire milliarder kroner.

Guldet er ifølge skattejægerne det såkaldte Breslau-guld, der på SS-chef Heinrich Himmlers ordre blev stjålet fra politistationen i den polske by Wrocław (på tysk: Breslau) i krigens sidste dage. I 76 år har guldet været sporløst forsvundet.

Slottet ligger i regionen Schlesien – på grænsen til nutidens Tjekkiet.

© HISTORIE

48 kasser blev gravet ned

Informationerne stammer fra SS-officeren von Steins erindringer, som en af hans efterkommere for nylig overgav til en polsk organisation ved navn Silesian Bridge Foundation.

“48 kasser fra Reichsbanken i god stand blev gemt, dækket godt med jord og ‘forgrønnet’ med endnu levende planter”, skrev von Stein. Modtageren var en prostitueret, som arbejdede på det bordel, tyskerne havde indrettet på slottet Roztoka, 40 km fra grænsen til Tjekkiet.

Hvorvidt guldet nogensinde har været der, og om det stadig ligger et sted i slotsparken, vil tiden vise. De håbefulde skattejægere har foreløbig fået tilladelse til at grave forskellige steder ved slottet.