Breve fra Heinrich Himmler er dukket op

Hidtil ukendte breve, dagbøger og fotos fra en af Nazitysklands mest frygtede mænd, Heinrich Himmler, er blevet offentliggjort.

Blandt de flere hundrede private breve er også mange­ hidtil ukendte fotos af Henrich Himmler selv.

Himmler efterlod sig dokumenter

Det tyske dagblad Die Welt har offentliggjort uddrag af papirer, der er blevet efterladt af SS-lederen Heinrich Himmler – en af hovedkræfterne bag holocaust. Brevene var i årtier i en jødisk samlers besiddelse og befinder sig i dag i en bankboks i Tel Aviv. Ifølge eksperter fra Tysklands Bundesarchiv er brevene ægte:

"Vi er sikre på disse dokumenter", siger arkivets leder, Michael Hollmann, til Die Welt.

Himmler skrev til konen om Auschwitz

I samlingen er bl.a. en brevveksling med hustruen Marga og datteren Gudrun fra 1928 til kort før Himmlers selvmord i 1945. Selv om SS-lederen var dybt involveret i planlægningen af en af verdenshistoriens største forbrydelser, nævner han ikke myrderierne med et ord. Til gengæld skriver han om dagliglivets fortrædeligheder. Den 15. juli 1942 skriver han fx til Marga, at han bl.a. skal til Auschwitz:

"Er spændt på, om jeg kan telefonere derfra… Mange kærlige hilsner og kys! Din Pappi."

Fire dage senere beordrer han de første jødedeportationer til udryddelseslejrene.

Himmler kaldte sig en "god landsknægt"

I alt nåede Himmler at sende næsten 700 breve til hustruen, som han i brevene fra før krigen kalder "elskede, gyldne kvinde", mens han beskriver sig selv en "god og vild landsknægt" med henvisning til fortidens tyske lejesoldater.