Den sidste SS-vagt i USA udvises til Tyskland

Efter 14 års kamp er den 95-årige Jakiw Palij blevet udvist til Tyskland. Amerikanerne jubler, da den sidste SS-vagt hermed er ude af landet.

Jakiw Palijs visumpapirer fra 1949.

Jakiw Palij skjulte sin fortid, da han i 1949 søgte om visum til USA.

Efter 14 års juridisk tovtrækkeri er den 95-årige tidligere nazist Jakiw Palij blevet udvist til Tyskland fra USA. Palij blev trænet af den tyske udryddelsesenhed _SS_ og arbejdede i kz-lejren Trawniki i Polen.

“Endelig skete det. Dette er den sidste nazist”, udtaler politiker og medlem af New Yorks statsforsamling Dov Hikind med henvisning til, at Palij var det sidste tidligere SS-medlem tilbage i landet.

Arbejdede sammen med massemordere

SS-mandskabet i Trawniki stod for nogle af de blodigste handlinger under krigen. De fleste blev tilknyttet Aktion Reinhard, tyskernes plan for komplet udryddelse af de polske jøder.

SS-vagter fra Tawniki blev bl.a. hentet til andre koncentrationslejre for at udføre massehenrettelser. Siden Palijs navn blev fundet på lister over Tawnikis SS-personale, har han dog forsvaret sig selv og understreget, at hans arbejde kun bestod i at stod vagt ved broer omkring lejren.

Intet land ville tage imod ham

Palij, der er født i Polen, skjulte sin dystre fortid og løj på sine immigrationspapirer, da han kom til USA i 1949. Efter løgnen blev afsløret mistede han sit amerikanske statsborgerskab i 2003 og var hermed statsløs. Året udvist efter blev han idømt udvisning. Indtil nu har intet land ville tage imod ham, men Tyskland blev overtalt efter 14 års amerikansk pres.

Den 95-åriges fremtidige skæbne er uvis. Anklagere I Tyskland mener ikke, at de har nok beviser til at sigte ham for krigsforbrydelser.