Shutterstock

Hvilke eksperimenter lavede nazi-læger?

Under 2. verdenskrig blev der i de tyske koncentrationslejre foretaget rædselsvækkende eksperimenter på fangerne. Eksperimenter, som meget ofte blev gennemført uden bedøvelse og med døden til følge.

Nazisterne foretog en lang række medicinske forsøg på de fanger, som var indespærret i kz-lejre under 2. verdenskrig.

Formålet med eksperimenterne var bl.a. at afprøve nye våben, udvikle behandlingsmetoder til militæret eller dokumentere nazisternes raceideologi.

Forsøgene blev ofte udført af læger, hvis brutale indgreb i de fleste tilfælde lemlæstede eller dræbte fangerne.

Fx transplanterede nazilæger i kz-lejren Ravensbrück i 1942-43 muskler, knogler og nerver på fangerne for at opnå viden, som nazisterne kunne bruge til at redde sårede soldater på slagmarken.

Josef Mengeles jordiske rester blev først identificeret ved en DNA-test i 1985.

© United States Holocaust Memorial Museum

Dødslægen flygtede fra straf

De smertefulde indgreb blev foretaget uden bedøvelse.

I Dachau og Auschwitz udførte nazisterne eksperimenter, som skulle forebygge og behandle nedkøling af soldater.

Her blev nøgne kz-fanger i timevis tvunget til at stå i temperaturer under frysepunktet eller placeret i beholdere med isvand.

Efterfølgende blev nogle af fangerne smidt i kogende vand.

Nazisternes medicinske forsøg kostede tusindvis af kz-fanger livet.

Imageselect

Sigmund Rascher var nazilæge i Luftwaffe og udførte bl.a. forsøg, hvor han nedkølede fanger. Han blev arresteret i april 1944 efter ordre fra SS-chefen Himmler og henrettet efter anklager om kidnapning, mord og forfalskning af rapporter.

Imageselect

Ernst Holzlöhner var professor i fysiologi og eksperimenterede på fanger i kz-lejren Dachau. Han blev arresteret af allierede soldater efter krigen men begik selvmord i juni 1945, inden han kunne retsforfølges.

Imageselect

Fanger blev afkølet i timevis i store tanke med isvand. Formålet var at undersøge, hvordan soldater ville reagere fysisk på minusgrader. For at gøre forsøgene realistiske blev nogle fanger iklædt uniformer og udstyr.

Imageselect

Atter andre fanger i kz-lejrene blev bl.a. udhungret, gasset, forgiftet, smittet med dødelige sygdomme eller fik amputeret lemmer uden bedøvelse.

Efter 2. verdenskrig gennemførte de allierede retssager mod 23 fremtrædende læger og officerer for deres rolle i eksperimenterne.

Syv blev frikendt – resten idømt dødsstraf eller fængsel.