Hugo Lehmann var gauleiter for Oberbayern fra 1928 til 1930.

© Imageselct

Hvilken funktion havde en gauleiter i Nazityskland?

I 1925 reformerede Hitler sit parti efter det forfejlede ølstuekup. Samtidig delte han Tyskland op i forskellige gaue med dertilhørende gauleiter, som fik en helt særlig og magtfuld rolle.

13. maj 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

Gauleiteren var en regionsleder inden for nazistpartiet. Da Hitler reformerede sit parti i 1925 efter det forfejlede ølstuekup, delte han Tyskland op i forskellige gaue, et udtryk fra middelalderen, som ­betyder region. 

I starten var gauleit­eren blot leder af et valgdistrikt. Han skulle skaffe stemmer til nazistpartiet og støtte partilederne, når de kom til området.

Gauleiterne havde deres egne uniformer og symboler.

© Tractor

Gauleiteren blev den næsthøjeste paramilitære rang

Da nazisterne overtog magten i Tyskland i 1933, udviklede posten sig dog til at være den næsthøjeste paramilitære rang i landet, kun underlagt rigslederne.

Selvom gauleitere i teorien kun fungerede som repræsentanter for nazistpartiet, der skulle rådgive lokaladministrationen, var deres ord reelt lov.

Efter at nazisterne indlemmede Østrig, Tjekkoslovakiet og dele af Polen i slutningen af 1930’erne, blev systemet udvidet yderligere. I 1939 var Tyskland delt op i 42 forskellige gaue. 

Måske er du interesseret i...

Læs også