Hvordan flygtede Adolf Eichmann til Sydamerika?

Han havde stået for logistikken bag Holocaust, men da det Tredje Rige står i flammer i 1945, beslutter Eichmann sig for at flygte. Der skulle gå mere end 15 år, før han blev stillet til ansvar for sine forbrydelser.

SS-officeren Adolf Eichmann var en af hjernerne bag jødeudryddelsen under 2. verdenskrig og havde bl.a. til opgave at organisere transporten af jøder til udryddelseslejrene.

Efter krigen tog han en falsk identitet som korporal og blev sendt til en ringe bevogtet fangelejr, da han blev arresteret af amerikanske tropper.

Eichmann flygtede fra lejren i februar 1946 og levede i skjul rundtom i Tyskland under falske identiteter, indtil han i 1950 rejste til Italien.

Her fik topnazisten kontakt til et netværk, som hjalp nazister til Sydamerika, og fik skaffet sig falske identitetspapirer og et visum til Argentina, hvortil han ankom i juli 1950.

Mossad på sporet

Få år senere fik Eichmann også sin familie bragt til sit nye hjemland og forsøgte at leve et liv under radaren i Buenos Aires.

Eichmanns idylliske tilværelse varede dog ikke evigt, for i løbet af 1950’erne fik flere jøder nys om hans opholdssted.

Oplysningerne blev videregivet til bl.a. Mossad, det israelske efterretningsvæsen, som i 1960 iværksatte en hemmelig aktion for at fange Eichmann.

Missionen lykkedes den 11. maj 1960, hvor et hold israelske agenter bortførte og smuglede topnazisten fra Argentina til Israel.

Her blev han efter en stor retssag fundet skyldig i bl.a. krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Eichmann blev henrettet ved hængning den 1. juni 1962.