Mein Kampf kan igen købes i Tyskland

Mein Kampf gjorde Hitler styrtende rig, og han betalte aldrig skat af indtægterne. Den ny udgave af bogen er ventet med nervøsitet, men historiker beroliger: Der er ingen grund til bekymring.

70 år efter Hitlers død er rettighederne til Mein Kampf udløbet, og Hitlers manifest kan igen udgives. En ny udgave er nu på gaden.

© Scanpix

Ny Hitler-kult?

Nyheden om, at en ny udgave af Hitlers berømte manifest Mein Kampf var på vej, blev modtaget med bekymring i Tyskland. Ville udgivelsen give nynazistiske elementer vind i sejlene og næring til en ny Hitler-kult?

  1. januar landede murstenen, men ifølge historiker og ekspert i Tysklands moderne historie Karl Christian Lammers fra Københavns Universitet er der ikke grund til bekymring:

"Mein Kampf er ikke nogen farlig bog", siger han til Historie. "Det er ikke bogen, der har skabt Hitler, det er Hitler, der har skrevet bogen. Og den er skrevet så tungt og utilgængeligt, at den næppe vil appellere til ret mange andre end forskere, studerende og elever, der får den som obligatorisk læsning i skolen."

Og de fleste af de mennesker, der ville tage de forskruede tanker til sig, er døde. "Var den blevet udgivet i 50’erne og 60’erne, kortere tid efter krigen, ville jeg være mere bekymret", siger Lammers.

Mein Kampf gør os klogere på Hitler

Tværtimod hilser Lammers en ny og kritisk udgave velkommen.

"Mein Kampf gør os klogere på Hitlers tanker om fx. jøderne, race-hygiejne og hans planer for et Stortyskland. Den nye kommenterede udgave undersøger, hvor Hitler fik sine ideer og tanker fra, og påpeger, hvor han tog fejl."

Mein Kampf giver desuden et godt indblik i Hitlers greb om masserne. I bogen løfter han sløret for sine metoder til at overbevise folket med klare, enkle budskaber, der gentages igen og igen, og som taler til almindelige mennesker.

Disse retoriske fif bruger Hitler sjovt nok ikke i sin bog, og flere historikere har påpeget, at Mein Kampf i passager er både ubehjælpsomt og kluntet skrevet.

Hitler betalte aldrig skat af Mein Kampf

Men da den udkom blev Mein Kampf en enorm succes, og den gjorde Adolf Hitler stenrig.

Da Hitler i 1933 blev valgt til tysk rigskansler, var det en vigtig brik i hans politik at slå hårdt ned på forbrydere, men kun de færreste vidste, at Hitler selv systematisk havde undladt at betale skat af Mein Kampf.

Siden 1925 havde Hitler tjent 1,2 millioner rigsmark på Mein Kampf - svarende til 250 gange årslønnen for en lærer. Da Hitler kom til magten, skyldte han over 400.000 rigsmark i ubetalte skatter og afgifter - eller cirka 30 millioner nutidskroner.

Da Hitler blev diktator, modtog han et brev fra skattemyndighederne, som foreslog at slette rigskanslerens skattegæld. Hitlers sekretær besvarede anmodningen med: “Herr Hitler godtager Deres forslag”.

Fakta om Mein Kampf:

  • Hitler dikterede Mein Kampf, mens han sad i fængsel efter det mislykkede Ølstuekup i 1923. Rudolf Hess førte pennen.

  • Første bind af Mein Kampf - en selvbiografi - udkom i 1925 og andet bind - et politisk program - i 1926.

  • Mein Kampf blev enormt populær - ikke mindst da Hitler kom til magten, og fx fik alle nygifte par et eksemplar.

  • Ved krigens slutning var Mein Kampf udgivet i 10 millioner eksemplarer på 11 sprog.

  • Mein Kampf har aldrig været forbudt i Tyskland, men rettighederne var ejet af delstaten Bayern, som nægtede at udgive bogen.

  • 70 år efter Hitlers død, er rettighederne nu udløbet, og alle kan i princippet udgive den.

  • Siden krigen og frem til idag har bogen kun kunnet skaffes i antikvariater og med særlig tilladelse på biblioteker.

  • Den nye udgave af Mein Kampf er udgivet af Institut for Samtidshistorie i München, har været 6 år undervejs, og er på 1800 sider - herunder 3500 noter og kommentarer.