NASA smider millioner efter eks-nazists rumidé

For 50 år siden kom nazisternes raketbygger nummer ét med en idé. Nu kaster det amerikanske rumagentur knap 77 mio. kroner (10 mio. $) efter projektet for at se, om det kan blive til virkelighed.

Werhner von Braun udtænkte i 1960'erne et koncept for en billig rumstation. Nu vil NASA undersøge idéen nærmere.

© Creative Commons

I 1960’erne udtænkte Wernher von Braun en måde at lave billige rumstationer på.

Og nu har NASA lavet en kontrakt på i alt 66,7 mio. kroner med tre private amerikanske firmaer for at efterprøve, om de kan gøre den vilde vision til virkelighed.

Benzintank bygges om til laboratorium

Ideen går ud på at genbruge brugte raketter, der er bragt i kredsløb om Jorden, og bygge dem om til bemandede rumstationer.

Og det mente Wernher von Braun, at man kan gøre ved at sende to raketter op: én ubemandet og én bemandet.

Den ubemandede raket skal fragte gods og byggedele, mens den anden skal fragte mandskabet ud i rummet. Fx skal den ubemandede rakets brændstoftank genbruges og være en del af rumstationens laboratorium.

Eks-nazist blev leder i NASA

Manden bag idéen – Wernher von Braun – er samme mand, der var med til at udvikle V2-raketten for tyskerne under 2. verdenskrig. Denne raket var nazisternes trumfkort, og disse raketter skulle hagle ned over Storbritannien og føre Det 3. Rige til sejr.

Von Braun var tysk ingeniør med speciale i rumfart og efter krigen overgav han sig til amerikanerne og tog hele sit hold af raketforskere med til USA.

Wernher von Braun i sit kontor på Marshall Space Flight Center i Alabama i 1964.

© Creative Commons

I USA blev han leder i det amerikanske rumprogram og byggede bl.a. Saturn V-raketten, der var med til at fragte de første mennesker til Månen.