Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nazi-tyskland elskede de blonde vikinger

Vikingerne blev skrevet ind i den nazi-tyske historie og brugt som forbillede for 'herrefolket', hvilket bl.a. førte til udgravninger i en gammel dansk by.

Imageselect

Nordisk mytologi var blevet populær i Tyskland i midten af 1800-tallet, især pga. Richard Wagners fire episke operaer kendt som Nibelungens ring.

De nordiske sagn blev set som et udtryk for en germansk og ikke en skandinavisk fortid og brugt flittigt i tidens tyske nationalisme.

Da nazisterne kom til magten med ideologien om, at tyskerne skulle være et herrefolk, var ­Nordens vikinger derfor det perfekte forbillede.

Med deres lyse hår og blå øjne var vikingerne ariere, ligesom tyskerne skulle være det, og igennem styrke og racerenhed havde de skabt sig et mægtigt rige.

Sig-runen (yderst til venstre) stod for sejr. Fra 1933 blev to af disse runer SS-korpsets officielle emblem. Tyr (2. fra venstre) var opkaldt efter den nordiske krigsgud. Den blev brugt på SS-soldaters gravsten. Hagall (2 fra højre) stod for ubrydelig tro og blev bl.a. brugt under SS-medlemmers bryllupper og på ringe. Leben (yderst til højre) var livsrunen, som blev brugt på uniformer og i bl.a. dødsannoncer.

© The Unicode Standard

Krigen forpurrede Himmlers planer

Heinrich Himmlers organisation ­Ahnenerbe, der stod for at udforske den ariske races antropologiske og kulturelle historie, havde projekter i hele verden, men over halvdelen af dens budget blev brugt til udgravninger af Hedeby, vikingernes største handelsby, som lå i det tidligere Danmark.

Himmler havde også planer om udgravninger på Island, som dog måtte udsættes, da landet blev besat af England i 1940.

SS-korpset havde også sine egne runetegn udviklet på baggrund af de oprindelige nordiske runer.

Læs også:

Nazisme

Hvornår blev jøder tvunget til at gå med jødestjerner?

2 minutter
Nazisme

Gauleiterens ord var lov

1 minut
Nazisme

Nazi-arkæologer finkæmmede Norden

7 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul