Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Borgmesteren for den polske by Zlocieniec holder tidskapslen fra 1934 frem i strakte arme.

© AP/Polfoto
Krig - Nazisme

Nazistisk tidskapsel fundet i Polen

Kobber-cylinderen blev begravet i 1934, mens nazismen stormede frem. Nu har polske arkæologer gravet tidskapslen fri af fundamentet under et af Hitlers nazi-akademier.

I dag er Zlocieniec polsk, men i 1934 hed byen Falkenburg, lå i Pommern og var en del af Adolf Hitlers Tyskland. Her, 100 km fra Østersøen, opførte Førerens arkitekter fra 1934 til 1936 et stort akademi, der skulle uddanne fremtidens nazi-ledere.

Dybt nede i fundamentet under det såkaldte Ordensburg Krössinsee begravede nazisterne en tidskapsel til kommende generationer.

Rygter om en film pirrede nysgerrigheden

Efter nederlaget til de allierede skrumpede Tyskland, og Falkenburg endte på den polske side af grænsen. Polakkerne var ikke specielt nysgerrige efter at læse nazistisk propaganda, så tidskapslen fik lov at ligge i årtier.

Først da de polske arkæologer fik nys om, at tidskapslen rummede en film optaget i Falkenburg i 1933, gik de aktion. Chancen for at se, hvordan deres by så ud for over 80 år siden, ville de ikke lade gå fra sig.

Nazisterne havde ombestemt sig

Seks meter nede i cementfundamentet under Ordensburg Krössinsee fandt arkæologerne i september 2016 tidskapslen og åbnede den. Til deres store skuffelse var filmen der ikke. Måske havde nazisterne ombestemt sig og ikke lagt den i.

I stedet lå to udgaver af Hitlers bog Mein Kampf i den ca. en meter lange kobber-cylinder – sammen med fotos af Føreren og aviser fra 1934.

En beretning om akademiets grundlæggelse og et nazi-emblem var der også blevet plads til. Men ingen hilsner til fremtiden eller personlige beretninger, som kan give historikerne ny viden om dagligdagen i Nazityskland.

Ordensburg Krössinsee bestod af 20 barakker og en hovedbygning med et lille amfi-teater foran.

© Bundesarchiv, Bild 146-2007-0123 / CC-BY-SA 3.0

Fremtidens nazi-ledere tilbragte et år i Ordensburg Krössinsee, hvor sport skulle give dem karakterstyrke. På andre nazi-akademier modtog de race- og forvaltningslære.

© Bundesarchiv, Bild 146-1985-108-16A / CC-BY-SA 3.0

Læs også:

Nazisme

Kz-fanger var nazisterne forsøgsdyr

3 minutter
Nazisme

Mein Kampf kan igen købes i Tyskland

4 minutter
Nazisme

Hemmeligt nazi-våben fundet i Polen

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul