Keystone/Getty Images, Keystone/Getty Images & Shutterstock
Adolf Hitler, kup, München, 1923

Ølstuekuppet: Nazisterne går efter magten

Om aftenen den 8. november 1923 indleder Hitler et kup i München, men langtfra alle i byen er villige til at acceptere et Tyskland med ham som leder. Her får du overblikket over hele forløbet og indsigt i konsekvenserne.

Omkring 3.000 mennesker er klemt sammen i Bürgerbräukeller i München, da Bayerns generalstatskommissær, Gustav von Kahr, skal tale om aftenen den 8. november 1923.

Blandt de fremmødte er 34-årige Adolf Hitler, der er omgivet af en flok af sine nærmeste partikammerater fra NSDAP. De er alle klar til at gennemføre et kup, som skal sikre dem magten over ikke bare Bayern, men hele Tyskland.

For ikke at vække opsigt står Hitler med et krus øl i hånden og læner sig op ad en søjle i ølhallens store sal.

“I München vil ingen mistænke en mand med næsen i et krus øl”, forklarede en partifælle senere.

Ved 20.30-tiden tager Hitler en sidste tår af sin øl. Herefter knuser han kruset mod gulvet og presser sig gennem menneskemængden frem mod talerstolen, mens han trækker sin Browning-pistol. Fem skridt fra podiet stiger han op på en stol og affyrer et skud op i loftet.

“Den nationale revolution er brudt ud!” brøler han.

Hitlers ølstuekup er bogstavelig talt skudt i gang. Men selvom blodet kommer til at flyde i Münchens gader, vil Hitler snart indse, at hans stort anlagte oprør ikke ender, som han havde håbet.

Nationalsocialisterne ville overtage München

Hitler og hans sammensvorne gik efter at sikre sig total kontrol over højreekstremismens højborg, München. Byens politiske ledere skulle tæmmes og byens vigtige steder indtages.

Kupforsøg indledes på ølstue

Den 8. november om aftenen: Hitler og hans kumpaner indleder kuppet ved at omringe Bürgerbräukeller, hvor Bayerns magtfulde mænd opholder sig. De skal overtales til at støtte Hitler som ny statsleder.

1

Hitlers mænd går på gaden

Samme aften: I Löwenbräukeller har kaptajn Ernst Röhm samlet 2.000 mand. De skal besætte en række mål for at få kontrol over München. Uden at løsne et skud indtager Röhm med 100 mand krigsministeriet.

2

Våbenrøveri på kaserne fejler

Natten til den 9. november: Röhm sender Oberland-styrken på 400 mand til ingeniørtroppernes kaserne på Oberwiesenfeld. De skal stjæle våben, inden de erobrer Münchens hovedbanegård. Styrken bliver narret af den snarrådige kaptajn Oskar Cantzler, der låser flokken inde.

3

Blodbad afslutter oprøret

Den 9. november: Nattens aktion i Bürgerbräukeller er mislykket; nu marcherer Hitler over Ludwigsbrücke med 2.000 mand i håb om at besejre myndighederne. Men politiet skyder med skarpt og stopper nazisterne, da de når Odeonsplatz. Kuppet er afværget.

4
© A. Bruckmann's Verlag, München & Shutterstock

Hitler truer sine gidsler

Få minutter før Hitler udløser sit skud i Bürgerbräukeller, er fire lastbiler stoppet op foran ølhallen. En håndfuld politibetjente, der står for sikkerheden under arrangementet, ser målløst til, da omkring 100 uniformerede mænd springer ud og truer dem med maskinpistoler og bajonetter.

På under et minut er mændene fra Stoßtrupp-Hitler og Sturmabteilung (SA) – NSDAP’s partisoldater – på plads foran alle bygningens udgange.

Selv vinduerne bliver bevogtet, inden Hermann Göring med hævet sværd marcherer ind i ølstuen. Bag ham følger en gruppe mænd med et tungt maskingevær, som de stiller op i forhallen.

Omringningen af Bürgerbräukeller er signalet til Hitler om, at han skal gå i aktion og erklære, at revolutionen er brudt ud.

“Regeringerne i Bayern og Berlin er blevet væltet”, proklamerer Hitler.

Efter sit korte opråb befaler han Bayerns magtfulde trekløver – generalstatskommissær Gustav von Kahr, rigsværnskommandant Otto von Lossow og politichef Hans von Seißer – at gå med ham op på første sal.

NSDAP, nazister, barrikade, München, 1923, kup

Blandt Hitlers soldater under ølstuekuppet var en ung Heinrich Himmler.

© Imageselect

“Ingen forlader dette lokale i live uden min tilladelse”, slår Hitler fast over for de bayerske ledere.

Tre SA-mænd med rifler og håndgranater flankerer Hitler, mens han redegør for sine planer: Der skal indsættes en ny regering i Tyskland med ham selv i spidsen. Krigshelten Erich Ludendorff skal være øverstbefalende for hæren og lede en march mod Berlin for at få kontrol med hovedstaden.

Kahr kan fortsætte som generalstatskommissæri Bayern, mens Lossow og Seißer vil få ministerposter for hhv. forsvaret og politiet.

Hitler forventer, at hans gidsler accepterer vilkårene og offentligt erklærer deres opbakning til at vælte Weimarrepublikkens regering og indsætte ham som statsleder.

“Jeg ved, at dette skridt falder d’herrer svært, men skridtet må tages”, forklarer Hitler.

Han giver dog ikke sine fanger noget valg:

“Hvis det går skævt, har jeg fire kugler i pistolen – tre til mine samarbejdspartnere, hvis de svigter mig, og den sidste kugle til mig selv”.

General ankommer til ølstuen

Hitler lader sine fanger på førstesalen tygge på kravene, mens han begiver sig ned ad trappen til salen, hvor stemningen er urolig.

Langt de fleste her er højreorienterede og ønsker Weimarrepublikken opløst, men de har svært ved at gennemskue, hvad der reelt sker for øjnene af dem. Hitler må nok en gang skyde op i loftet for at få ro.

“I morgen vil Tyskland enten have en tysk national regering, eller vi er døde!” dundrer Hitler og fortæller, at hans nye provisoriske regering vil “begynde marchen mod syndens Babel, Berlin, for at redde det tyske folk”.

Hitlers ord vækker jubel, og da han vender tilbage til Kahr, Lossow og Seißer, spørger han, om de “hørte klapsalverne i salen?”. Trekløveret tøver dog stadig med at give Hitler deres støtte, men de ændrer mening, da døren går op, og general Ludendorff træder ind.

Krigshelten fra 1. verdenskrig har sammen med Hitler drøftet at vælte Weimarrepublikken, men han er – hævder Ludendorff senere – først nu blevet præsenteret for Hitlers fordeling af embeder.

I situationen bakker han entydigt op om Hitler og beder Kahr, Lossow og Seißer om at samarbejde og være med til at skabe “en stor, national og folkelig bevægelse”.

General Ludendorffs autoritet får trekløveret til at følge ham og Hitler tilbage til salen, hvor de erklærer deres officielle støtte til den nye regering. Salen fyldes af højlydte “Heil Hitler”-råb, da rigets nye, selvudnævnte leder lover “et stort og mægtigt Tyskland”.

Planerne smuldrer

Med opbakningen fra Bayerns ledere i ryggen sender kupmagerne besked til SA-folkene, som er forsamlet på en anden ølstue i byen. Herfra sender kaptajn Ernst Röhm 2.000 mand ud i gaderne for at sikre kontrollen med flere strategiske positioner i München.

Mange af de uniformerede oprørere henter rifler og bajonetter fra skjulte steder i byen, og en gruppe under Röhm behøver blot at true med deres våben, før de har indtaget det bayerske krigsministerium.

Erobringen af ministeriet bliver dog aftenens eneste succes. 400 mand i den såkaldte Oberland-enhed fejler totalt, da de vil stjæle våben på ingeniørtroppernes kaserne nær hovedbanegården. Den vagthavende officer narrer mændene ind i eksercer-huset, hvor han låser dem inde.

Da Hitler hører om fadæsen på kasernen, iler han derhen for at overtale officeren til at frigive fangerne og give dem våben. Men for en gangs skyld virker Hitlers talegaver ikke.

“Overalt faldt mennesker omkuld og vred sig i smerter, døende eller sårede”. SA-fører Joseph Berchtold om træfningen under ølstuekuppet.

Ved kuplederens tilbagekomst til Bürgerbräukeller venter endnu en grim overraskelse. Ludendorff har nemlig ladet Kahr, Lossow og Seißer forlade ølhallen mod, at de har lovet at møde ham i krigsministeriet senere på aftenen for at koordinere marchen mod Berlin.

At trekløveret er forsvundet, huer ikke Hitler, og hans mavefornemmelse bliver bekræftet senere. Inden midnat den 8. november trækker Kahr, Lossow og Seißer deres støtte-erklæringer tilbage.

Generalstatskommissær Kahr kundgør endda, at NSDAP og de andre paramilitære organisationer i det såkaldte Kampfbund med øjeblikkelig virkning er gjort ulovlige.

Hitler er blevet taget ved næsen. Men han har ét sidste håb – et demonstrationstog, som kan opildne Münchens borgere til oprør.

Ildkamp bryder ud i byen

Da Hitler og Ludendorff ved middagstid den 9. november forlader Bürgerbräukeller, følges de af 2.000 inkarnerede støtter. Størstedelen er mænd fra de nu forbudte Kampfbund-grupper.

Men Kahr, Lossow og Seißer har sendt det lokale politi ud i gaderne for at stoppe Hitlers forehavende. Allerede da NSDAP-lederens følge når Ludwigsbrücke, der fører over Isar-floden, mødes de af en stærk politikæde.

Göring skræmmer imidlertid betjentene, da han truer med at dræbe samtlige gidsler i form af journalister og politiske modstandere, der stadig er indespærret i ølstuen bag dem.

Opstemt marcherer Hitlers flok over broen og videre gennem Münchens gamle bydel, men da de nærmer sig Odeonsplatz ved byens store renæssancehave, blokerer en ny politistyrke på ca. 100 mand deres vej.

Hitlers mænd truer med rifler, pistoler og bajonetter, og situationen bliver yderst anspændt, da politiløjtnant Michael von Godin beordrer marchen opløst.

“Pludselig affyrede en Hitler-tilhænger, der stod et skridt halvvejs til venstre for mig, sin pistol mod mit hoved. Skuddet ramte forbi og dræbte sergent Hollweg bag mig. Før jeg kunne udstede ordrer, åbnede mine mænd ild”, forklarer Godin senere.

NSDAP, propaganda, fane, hagekors

Det fejlslagne kup – der bl.a. involverede den senere så berømte “blodfane” – kom til at spille en stor rolle i nazisternes propaganda.

© Interfoto Hermann Historica GmbH/Imageselect

Kuglerne fyger, pladsen genlyder af råb og skrig. I kaosset tager mange af oprørerne flugten.

“Overalt faldt mennesker omkuld og vred sig i smerter, døende eller sårede, mens geværerne stadig skrattede død og mord ind midt i den flygtende mængde”, fortalte SA-føreren Joseph Berchtold efter kampene, der koster 16 Hitler-tilhængere og fire politifolk livet.

Blandt de mange sårede er Göring og Hitler. Mens SA-chefen rammes af kugler i både lår og lyske, bliver Hitler væltet omkuld, og hans skulder går af led.

Ved 15-tiden giver Lossow en opdatering til Kahr oven på det sidste døgns voldsomme begivenheder:

“Deres Excellence, Ludendorff-Hitler-kuppet er nedkæmpet”.

Kupmagerne slap billigt

Ingen af de anklagede bag kuppet fik strenge straffe. De milde domme og benådninger skyldtes, at retten blev sat i München, hvor dommerne var nationalistiske og overvejende højreorienterede.

Adolf Hitler
© Shutterstock

Hitler røg bag tremmer

Tiltalt for højforræderi risikerede Hitler en livstidsdom, men han blev idømt fem års æresforvaring – den mildeste form for frihedsberøvelse i det strafferetlige system. Han afsonede kun 10 måneder i en lys celle med en naturskøn udsigt.

Erich Ludendorff
© Alexander Binder/Wikimedia Commons

Ludendorff blev frifundet

Efter at han havde bedyret sin uvidenhed om, at kuppet skulle finde sted, da han blev kaldt til Bürgerbräukeller, valgte retten at frikende general Ludendorff helt. Andre anklagede brugte samme undskyldning uden at slippe for straf.

Ernst Röhm
© NARA (US National Archives and Records Administration)/Wikimedia Commons

Röhm var hurtigt fri igen

Ernst Röhm blev dømt for medvirken til højforræderi – men slap med en dom på 15 måneders fængsel. I praksis afsonede han kun de fem måneder, han var varetægtsfængslet. Röhm blev siden SA-leder og dræbt i “De lange knives nat”.

Hermann Göring
© Imageselect

Göring flygtede til Østrig

Efter at være blevet såret under kampene mod politiet lykkedes det Hermann Göring at flygte til Østrig. I 1927 blev Göring benådet, og han vendte hjem til Tyskland, hvor han blev en vigtig mand for Hitler i det genfødte NSDAP.

Kuppet øger Hitlers popularitet

Størstedelen af kupmagerne bliver i løbet af nogle dage arresteret og ført for retten i februar 1924 anklaget for højforræderi og medvirken til højforræderi.

Takket være sine talegaver formår Hitler dog at undgå en hård straf. Efter retssagen fremstår han endda som højrefløjens martyr, der med et slag er kendt og respekteret blandt nationalister i hver en tysk flække.

Hans popularitet er “kun blevet forøget”, noteres det i en bayersk politirapport. Ingen fornemmer bedre dette end Hitler selv. I 1925 er han igen en fri mand og kan indtræde som leder af NSDAP, som får lov til at genopstå.

“Det fejlslagne kup var måske mit livs største held”, erklærer Hitler i 1933, da han erobrer magten i Tyskland – denne gang på demokratisk vis.