Rapport om nazi-forbrydelser fundet

I et arkiv i London har en tysk historiker ved et tilfælde fundet en yderst sjælden rapport fra 2. verdenskrig. Dokumentet fortæller i detaljer om nazisternes forbrydelser mod jøderne i Düsseldorf.

Deportationsrapporten afslører, at jøderne blev samlet i store flokke og stuvet sammen i overfyldte og uhumske togvogne.

For kun anden gang i historien er en af nazisternes deportationsrapporter blevet fundet. Dokumentet giver et sjældent indblik i de rædsler, som deporterede jøder blev udsat for under 2. verdenskrig. Rapporten blev opdaget, da den tyske historiker Bastian Fleermann foretog en rutinesøgning i Londons Wiener Library, et arkiv for studier i holocaust.

Jøder måtte stå op i 4 dage

Dokumentet gør i detaljer rede for deportationen af 992 jøder, der i november 1941 blev sendt fra Düsseldorf til Minsk i vor dages Hviderusland. I rapporten beskriver politichefen Wilhelm Meurin den lange rejse østpå med temperaturer langt under frysepunktet. Meurin fortæller bl.a., at de mange jøder var så tætpakkede, at de måtte stå op i fire dage. Desuden blev adgangen til rent vand forbudt, efter toget passerede den russiske grænse. Ifølge rapporten blev de tyske jøder “læsset af” i god orden i Minsk, hvor 8.000 russiske jøder allerede var blevet skudt eller deporteret af nazisterne.

Trods de horrible forhold for jøderne brokker Meurin sig bl.a. over, at han skal rejse på tredje klasse. Politichefen er desuden harm over den for lille alkoholration og manglen på ørevarmere.

Ifølge eksperter har rapporten stor historisk betydning, fordi nazisterne mod slutningen af krigen tilintetgjorde de fleste beviser på deres forbrydelser.