Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verdens 5 mest eftersøgte nazister

I kapløb med tiden jagter nazijægere de sidste af 2. verdenskrigs krigsforbrydere. Her er de 5 mest eftersøgte.

1. Gerhard Sommer (95 år)

Stilling: Tysk SS-soldat

Anklage: Var som 22-årig medvirkende til en massakre på 560 civile i Sant'Anna di Stazzema i Toskana, Italien. Ud af de 560 myrdede var 119 børn.

Status: Gerhard Sommer blev i maj 2015 erklæret uegnet til en retssag i Tyskland på grund af demens. Sagens anklager mener dog, at den tidligere SS-soldat faker sin sygdom. I dag bor Gerhard Sommer på et plejehjem i Hamborg.

2. Alfred Stork (94 år)

Stilling: Tysk korporal udsendt i Grækenland

Anklage: Beordrede henrettelsen af 117 italienske krigsfanger under en massakre på den græske ø Kefalonia i 1943. Massakren varede en uge og tog livet af 3000-4000 italienske soldater.

Status: I 2013 blev den dengang 90-årige Alfred Stork kendt skyldig in absentia af en italiensk domstol. Tyskland har indtil videre nægtet at udlevere ham til de italienske myndigheder

3. Johann Robert Riss (93 år)

Stilling: Tysk sergent udsendt i Italien

Anklage: Deltog i massakren på 184 civile indbyggere i den italienske by Padule di Fucecchio. Massakren var angiveligt hævn for mordet på to tyske soldater udført af den italienske modstandsbevægelse.

Status: Johann Robert Riss blev dømt in absentia af en italiensk domstol i 2011, men krigsforbryderen har indtil videre ikke mærket noget til lovens lange arm. Tyskland nægter nemlig at udlevere ham.

4. Algimantas Dailide (95 år)

Stilling: Gjorde tjeneste i det litauiske sikkerhedspoliti.

Anklage: Arresterede jøder og polakker, der forsøgte at flygte fra Vilnius’ ghetto, og udleverede dem til henrettelse hos nazisterne.

Status: Fik frataget sit statsborgerskab i USA og blev deporteret til Litauen i 2004. Her fik han en dom på fem år, men blev fritaget for afsoning.

5. Helmut Oberlander (92 år)

Stilling: Tolk for Einsatzgruppe D. i østeuropa.

Anklage: Gjorde tjeneste under den nazistiske dødspatrulje Einsatzgruppe D., som myrdede omkring 23.000 civile (primært jøder) under krigen.

Status: Helmut Oberlander immigrerede i 1954 med sin kone til Canada i 1954, hvor han fik statsborgerskab seks år senere. I 2008 fratog de canadiske myndigheder Helmut Oberlanders statsborgerskab og reducerede ham til en ‘non-citizen’. Den tidligere nazist appelerede dommen i 2012, og opholder sig i dag stadig i Canada.

Læs også:

Politik

Peterloo: Arbejdermøde endte i blodig massakre

26 minutter
Krig

Fanatiske krigermunke erobrede Baltikum

13 minutter
Pius 12 Holocaust vatikanet
Holocaust

Vatikan-notat: Jøderne overdriver nazi-massakrer

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul