Verdens 5 mest eftersøgte nazister

I kapløb med tiden jagter nazijægere de sidste af 2. verdenskrigs krigsforbrydere. Her er de 5 mest eftersøgte.

1. Gerhard Sommer (99 år)

Stilling: Tysk SS-soldat

Anklage: Var som 22-årig medvirkende til en massakre på 560 civile i Sant'Anna di Stazzema i Toskana, Italien. Ud af de 560 myrdede var 119 børn.

Status: Gerhard Sommer blev i maj 2015 erklæret uegnet til en retssag i Tyskland på grund af demens. Sagens anklager mener dog, at den tidligere SS-soldat faker sin sygdom. I dag bor Gerhard Sommer på et plejehjem i Hamborg.

2. Alfred Stork (97 år)

Stilling: Tysk korporal udsendt i Grækenland

Anklage: Beordrede henrettelsen af 117 italienske krigsfanger under en massakre på den græske ø Kefalonia i 1943. Massakren varede en uge og tog livet af 3000-4000 italienske soldater.

Status: I 2013 blev den dengang 90-årige Alfred Stork kendt skyldig in absentia af en italiensk domstol. Tyskland har indtil videre nægtet at udlevere ham til de italienske myndigheder

3. Johann Robert Riss (93 år)

Stilling: Tysk sergent udsendt i Italien

Anklage: Deltog i massakren på 184 civile indbyggere i den italienske by Padule di Fucecchio. Massakren var angiveligt hævn for mordet på to tyske soldater udført af den italienske modstandsbevægelse.

Status: Johann Robert Riss blev dømt in absentia af en italiensk domstol i 2011, men krigsforbryderen har indtil videre ikke mærket noget til lovens lange arm. Tyskland nægter nemlig at udlevere ham.

4. Algimantas Dailide (95 år)

Stilling: Gjorde tjeneste i det litauiske sikkerhedspoliti.

Anklage: Arresterede jøder og polakker, der forsøgte at flygte fra Vilnius’ ghetto, og udleverede dem til henrettelse hos nazisterne.

Status: Fik frataget sit statsborgerskab i USA og blev deporteret til Litauen i 2004. Her fik han en dom på fem år, men blev fritaget for afsoning.

5. Helmut Oberlander (96 år)

Stilling: Tolk for Einsatzgruppe D. i østeuropa.

Anklage: Gjorde tjeneste under den nazistiske dødspatrulje Einsatzgruppe D., som myrdede omkring 23.000 civile (primært jøder) under krigen.

Status: Helmut Oberlander immigrerede i 1954 med sin kone til Canada i 1954, hvor han fik statsborgerskab seks år senere. I 2008 fratog de canadiske myndigheder Helmut Oberlanders statsborgerskab og reducerede ham til en ‘non-citizen’. Den tidligere nazist appelerede dommen i 2012, og opholder sig i dag stadig i Canada.