Borgporten slår i bag kaptajn Patrick Reid med en middelalderlig rumlen. Det er den 7. november 1940, han træder ind på de toppede brosten i borgen Colditz' inderste gård. Fangegården.
Patrick Reid er en senet 30-årig brite, der blev taget til fange i Frankrig i krigens første måneder. Sammen med fem landsmænd forsøgte han at slippe ud af sin tidligere krigsfangelejr, Laufen ved Salzburg i Østrig.
Men de blev alle pågrebet og sendt til Colditz, som Hermann Göring har erklæret flugtsikker. Herfra slipper ingen ud, mener den tyske luftmarskal.
Her skal alle de allierede krigsfanger med officersrang, der har forsøgt at flygte fra andre lejre, anbringes under særligt sikrede forhold.
Görings bedømmelse af Colditz er ikke grebet ud af luften: Borgen fra 1000-tallet er bygget på en klippeknold, så det er umuligt at grave en tunnel ud under den.
Desuden er denne borg – modsat alle andre bygninger i det mørkelagte tyske rige – badet i projektørlys om natten, så vagterne hurtigt vil opdage, hvis en fange forsøger at fire sig ned ad borgens mure.
Og endelig ligger Colditz nærmest midt i Tyskland; hvis det virkelig lykkes en fange at slippe ud af borgen, er der stadig mange hundrede kilometers farlig rejse gennem det gennemkontrollerede og militariserede diktatur, før de når i sikkerhed i neutrale lande som Schweiz eller Sverige.
Reid og de fem andre briter fra Laufen-lejren ser sig om i den trange fangegård. Hele vejen rundt rejser murene sig flere etager op, men i vinduerne er der liv.
“Anglicy! Anglicy!” – englændere, englændere, råber et hold polske krigsfanger. Velkomsten er overstrømmende, for polakkerne glæder sig til at få selskab og høre nyt udefra.
Flugt er den bedste kur mod kedsomheden
Livet som krigsfange i Colditz er ensformigt, og maden ganske utilstrækkelig. Dagen begynder med appel i gården. Her bliver fangerne talt og lejrledelsens direktiver forkyndt.
Hvad fangerne herefter gør, er op til dem selv; boldspil, musik, hobbyarbejde eller samtaler. Virkelig nød lider ingen, men alle har en deprimerende vished om, at tyskerne buldrer frem på slagmarken, og at friheden formentlig ligger langt ude i fremtiden.
Kl. 18 stiller fangerne igen til appel, tre timer efter bliver dørene til deres rum låst.
I den udsigtsløse situation synes flugt den eneste mulighed for at komme hjem til de kære og vende tilbage til kampen mod nazisterne.
Og mere end det: Forberedelserne giver håb, er en mental udfordring og kræver færdigheder, de færreste besad, før de blev fanget. Flugt holder ånden vågen.
Patrick Reid ser med mild foragt på de medfanger, der spilder tiden med boldspil og boksning. For ham er flugt den mest udfordrende sport af alle. Indsatsen er høj – livet, men belønningen er alle farer værd – frihed.
Håbet om flugt holder ham og mange af hans kammerater beskæftigede. De fleste af dem er netop havnet i Colditz, fordi de tidligere har forsøgt at flygte, og borgens ry som flugtsikker virker som en ekstra udfordring.
Reid begynder at gøre observationer. Han undersøger borgen, og det viser sig hurtigt, at tyskerne – på trods af de mange sikkerhedsforanstaltninger – har overset en hel del flugtmuligheder.
Muren kan forceres, for den 900 år gamle borg er slet ikke bygget som fængsel. I perioder har den huset Sachsens kongefamilie, og før krigen tjente den som sindssygehospital.
Overalt er der ubenyttede rum, glemte kloakker og mørke hjørner, hvor tyskernes søgelys ikke trænger ind.