United States Library of Congress & Shutterstock

Propaganda blev sat ind imod kønssygdomme

Under 2. verdenskrig fremstillede den amerikanske hær lokale kvinder som en næsten lige så stor trussel som fjendtlige soldater.

Under 1. verdenskrig var køns­syg­dom­me blandt soldaterne et enormt problem, der betød, at den a­me­ri­kan­ske hær mistede næsten syv millioner mandedage.

Da USA gik ind i 2. verdenskrig, var hæren fast besluttet på, at dette ikke skulle ske igen. Millioner af ­dollars blev sat af til en pro­pa­gan­da­kam­pag­ne, der advarede soldaterne om de mange farer ved de lokale kvinder.

I kombination med forbedret ­be­hand­ling endte indsatsen med at betyde, at USA mistede omkring 90 procent færre soldater til køns­syg­dom­me end under 1. ver­dens­krig.

At understrege, hvordan VD’s (køns­sygdomme) var en kilde til skam, blev en ­vigtig del af hærens propaganda.

© U.S. National Archives and Records Administration

Stan Lee stod bag amerikansk propaganda

Den legendariske tegneserieskaber Stan Lee var mest kendt for superhelte som Spider-Man, Hulk og Iron-Man, der blev verdenskendte navne i 1960’erne.

Men Lee arbejdede også med tegneserier under 2. verdenskrig, hvor han fra 1943 var en del af den amerikanske hærs Training Film Division. Den stod bl.a. for instruktionsfilm og propaganda rettet imod de amerikanske soldater.

Ifølge Lee selv, havde han især stor succes med sine kampagner imod VD’s (kønssygdomme), der advarede tropperne imod faren ved de lokale kvinder.