Rusland vil slette Gulag-oplysninger

Russiske myndigheder beordrede i 2014 registreringskort på Gulag-fanger destrueret.

Op mod 25 mio. mennesker blev sendt i Gulag-lejre under Sovjetunionen. Langt de fleste var under Stalins regeringsperiode fra 1922 til 1953.

© Shutterstock & Alamy

Museet for Gulag-historie i Moskva har opdaget, at den russiske regering i 2014 udstedte en hemmelig ordre om tilintetgørelse af registreringskort på tidligere Gulag-fanger.

Destruktionen vil ifølge museet få “katastrofale konsekvenser” for fremtidige undersøgelser af Sovjetunionens berygtede arbejdslejre, skriver den britiske avis The Guardian. Ifølge avisen har myndighederne i den østlige region Magadan allerede efterkommet ordren.

Fangerne arbejdede sig ihjel

Gulag-lejrene blev oprettet i kølvandet på den russiske revolution. De var officielt “forbedringslejre”, men i praksis fungerede de som straffe- og arbejdslejre, hvor politiske modstandere, kriminelle, krigsfanger og bønder ofte sled sig ihjel.

Destruktion skaber vrede

Efter Sovjetunionens sammenbrud blev fangernes filer destrueret, men den russiske politi- og efterretningstjeneste bevarede deres registreringskort med grundlæggende personoplysninger. Kortene kan rumme informationer, der er væsentlige for forskningen.

Oplysningen om destruktionsordren har skabt vrede hos Ruslands opposition, hvor det er opfattelsen, at regeringen i disse år forsøger at bagatalisere især Stalins forbrydelser.