Lapo Luchini/Wikipedia
nazisme guld fortezza

Her gemte nazister 120 tons guld

I 1943 fragtede Nazityskland mere end 100 tons guld til den italienske bjergfæstning Fortezza. Størstedelen nåede at blive sendt videre, inden krigen sluttede, men da amerikanerne indtog fæstningen, fandt de guld til en værdi af over 300 mio. kr.

Guld. Masser af guld. Pakket ned i 200 kg tunge trækasser, der var stablet op i tre lag og spærret inde bag en panserdør. Det var det syn, der mødte de amerikanske soldater, som gennemsøgte den gamle fæstning i den norditalienske bjergby Fortezza. Klokken var 13.30, og datoen den 4. maj 1945. De tyske styrker i Italien havde overgivet sig 48 timer tidligere, og de amerikanske tropper var på vej mod nord for at sikre grænseovergangen til Østrig i Brennerpasset. Undervejs var en lille styrke blevet efterladt i Fortezza-fæstningen. Guldet, som de amerikanske soldater måbende stod og kiggede på, var blevet bragt til fæstningen af den tyske hær to år tidligere. På det tidspunkt var Italien gået over til de allierede, og tyskerne havde straks besat landet. Få dage senere havde Nazityskland beslaglagt guldreserverne i Italiens nationalbank og bragt de næsten 120 tons guld til Fortezza-fæstningen i Norditalien.
I krigens sidste år blev hovedparten af guldet bragt til Tyskland og Schweiz. Tilbage i Fortezza lå 24 tons guld til en værdi af over 300 mio. nutidskroner, da de amerikanske tropper indtog fæstningen. Amerikanerne satte straks guldet under skarp bevogtning. 17. maj 1945 læssede en gruppe tyske krigsfanger de tunge kasser om bord på 13 militærlastbiler, som derefter blev sendt til Rom med en stærk eskorte. Og i 1947 blev skatten leveret tilbage til den italienske stat.
Fortezza-fæstningen blev opført i 1830'erne af Østrig-Ungarn for at beskytte Østrig mod angreb fra Italien. Den var bygget af granit og bestod af et stort fæstningskompleks nede i dalen og et 70 m højere oppe ad bjergsiden og delvis gravet ind i den. Anlæggets øvre og nedre del var forbundet via en lang underjordisk tunnel. Fæstningen blev anlagt efter sin tids mest moderne principper og ansås for at være en af Europas mest uindtagelige. Den havde en besætning på 1200 soldater med 120 kanoner og morterer, men de kom aldrig i kamp. På grund af udviklingen i våbenteknologien mistede fæstningen sin militære betydning, og i 1890'erne blev den omdannet til ammunitionslager. Efter Østrig-Ungarns nederlag i 1. verdenskrig overtog Italien det omstridte område, hvor Fortezza lå. Den italienske hær brugte ligesom østrigerne først og fremmest fæstningen som ammunitionsdepot. Under 2. verdenskrig blev dele af fæstningen forstærket med et betondække for at kunne modstå allierede bombeangreb. I begyndelsen af 1945 blev det kæmpestore militæranlæg bombet af de allierede, fordi de ønskede at stoppe trafikken på Brenner-jernbanen, der gik tværs igennem fæstningen.Da den kolde krig var på sit højeste, blev fæstningen igen moderniseret for at kunne modstå et eventuelt angreb fra Warzawapagt-landene. I dag er fæstningen forladt af militæret og bruges nu af Bolzano Kommune, der bl.a. anvender den til sportsarrangementer.