© Scanpix

Hitler nægtede at redde Sjette Armé fra den sikre død

I slaget om Stalingrad overvurderede Hitler Luftwaffe og undervurderede den Røde Hær, mens hans egne mænd loyalt pressede livet ud af sig selv.

30. maj 2017 af Linda Corfitz Jensen

Den 23. november 1942 lukker den sovjetiske fælde sig om Hitlers Sjette Armé. Mens de sovjetiske soldater bryder ud i gigantiske jubelscener, bliver de 275.000 tyske soldater presset ind mod Stalingrad fra alle sider.

Fortvivlet sender general Paulus en bøn om hjælp til Berlin:

“Arméen er omringet… Vi har kun lidt brændstof tilbage; når det er brugt, vil kampvogne og tunge våben være immobile. Ammunition er knap, proviant vil vare seks dage endnu… Anmoder om frihed til at handle… Situationen kan tvinge os til at forlade Stalingrad”.

Hitler står nu over for sin måske vigtigste beslutning siden krigens udbrud i 1939. Hvis han trækker Den Sjette Armé ud af Stalingrad, vil hæren overleve og kunne stabilisere tyskernes position i Kaukasus. Men en retræte vil utvivlsomt betyde, at Stalingrad går tabt til russerne.

Stalingrad var et helvede af sult, kulde og meningsløs død.

© AKG/Scanpix

I værste fald vil de tyske troppers kampvilje kollapse og sætte hele invasionen af Sovjet i fare, mener Hitler. Han overhører luftwaffechef Hans Jeschonneks advarsler og beslutter, at Den Sjette Armé skal holde Stalingrad, assisteret af en luftbro med 700 tons daglige forsyninger. 

Men så meget kan Luftwaffe umuligt levere i det hårde vejr og med sit begrænsede antal fly, vurderer Jeschonnek.

Ufortrødent informerer Hitler sin Sjette Armé om, at den “skal holde sine stillinger trods truslen om midlertidig omringning”.

Paulus og de andre omringede officerer er rystede. Hvis ikke arméen bryder ud snart, vil den være dødsdømt. Officererne foreslår at gå imod Hitlers ordre for at redde soldaternes liv, men den altid loyale Paulus nægter. 

Den 24. november skærer Hitler igennem alle protester med sin endelige ordre: “Volgafronten og den nordlige front skal holdes for enhver pris! Forsyninger kommer ad luftvejen”.

Hitler beordrede Luftwaffe til at flyve 700 tons daglige forsyninger ind til den omringede Sjette Armé. Konstante snestorme og mangel på fly gjorde opgaven umulig og russernes luftforsvar nedskød hver dag i gennemsnit fem tyske fly.

© Australian War Memorial/Creative Commons

Som både Paulus og Luftwaffechefen har forudset, kan luftbroen på ingen måde forsyne Den Sjette Armé. Tyskerne i Stalingrad kunne med Hitlers ordre nu forvente et uundgåeligt nederlag til russerne og en rædselsfuld overlevelseskamp i forsøget på at ændre skæbnen.

Slaget om Stalingrad er bare ét af 2. verdenskrigs mange slag, som udstak en ny retning for udfaldet af kampen mellem Det Tredje Rige og de Allierede. 

Måske er du interesseret i...

Læs også