GL Archive/Imageselect
Slaget ved Leyte Gulf

Hvilket søslag var historiens største?

I oktober 1944 nærmer japanske og amerikanske krigsskibe sig hinanden i farvandet omkring Filipinerne. Sammenstødet skulle endeligt afgøre søkrigen i Stillehavet.

Historiens største søslag baseret på ­skibenes samlede størrelse er slaget om Leyte Gulf, der fandt sted den 23.-26. oktober 1944 ud for de filippinske øer Leyte, Samar og Luzon.

Slaget strakte sig over mere end 250.000 km² og involverede flere hundrede skibe, bl.a. japanske Yamato – det største krigsskib i verden.

Næsten 200.000 mænd kæmpede under slaget, der foregik både i luften, på bølgerne og under havets overflade.

Forud for slaget havde allierede styrker invaderet øen Leyte for at afskære de japanske olieforsyninger og isolere Japan fra de områder, som landet havde erobret i løbet af 2. verdenskrig.

Japanerne satte alle deres største enheder ind i kampene for at afværge invasionen, men blev slået tilbage af den amerikanske flåde.

Op imod 10.000 unge japanske mænd endte deres liv i bølgerne.

© Pictures from History/Bridgeman Images

For at vende det truende nederlag forsøgte japanske piloter sig desuden for første gang med desperate kamikaze-selvmordsangreb.

Men Japan tabte stadig det voldsomme slag og led store tab, som forkrøblede landets flåde resten af 2. verdenskrig.

De allierede mistede ca. 3.000 mænd og seks skibe, mens de japanske tabstal lød på flere end 10.500 mænd og 28 sænkede skibe.