Head to Head by Nicolas Trudgian © Military Gallery Wendover UK
battle of britain dogfight

Lynguide: Luftkrigen mod Hitler

I mere end tre måneder holdt det engelske luftvåben lige akkurat stand mod Luftwaffe i luften over Den Engelske Kanal og det sydlige England - inden rasende hævntørst drev Hitler til en strategisk brøler.

Hvornår?

Ca. 10. juli til den 31. oktober 1940

Hvor?

Luftrummet over og omkring Storbritannien.

Hvordan?

Den 10. juli 1940 angriber tyske bombemaskiner britiske konvojer af handelsskibe. Angrebene fortsætter i dagene efter, og britiske jagerfly bliver sat ind for at forsvare konvojerne.

I slutningen af måneden indstilles konvojtrafikken dog, fordi forsvaret er blevet for omkostningsfuldt. I august begynder tyskerne i stedet at bombe britiske flyvepladser og radarstationer.

Briterne formår dog hurtigt at reparere mange af skaderne, og industrien producerer hele tiden nye fly, som tages i brug af Royal Air Force (RAF) i kampene mod de angribende tyske fly.

Et stort tysk flyangreb mod den britiske østkyst bliver den 15. august slået tilbage af britiske jagerdivisioner, hvis mandskab til alt held er udstationeret i den del af landet for at restituere sig og få uddannelse.

Den 24. august bliver London bombet, hvorefter den britiske premierminister, Winston Churchill, sender bombefly mod Berlin for at gøre gengæld.

Nazitysklands diktator, Adolf Hitler, svarer imidlertid igen ved at beordre, at de tyske flyangreb skal koncentrere sig om London i stedet for om de britiske flybaser.

Hvorfor?

I juni 1940 havde Nazityskland gennem sin lynkrig på Vestfronten besat Belgien, Holland og Frankrig.

Tyskernes næste mål var “Operation Seelöwe”, kodenavnet for den planlagte invasion af Storbritannien via Den Engelske Kanal.

Før invasionen kunne gennemføres, måtte tyskerne dog nedkæmpe det britiske flyvevåben.

Hitlers beslutning om at bombe London i stedet for det britiske flyvevåbens infrastruktur betød dog, at tyskerne aldrig opnåede det nødvendige luftherredømme over øriget, og nazisternes invasionsplaner måtte derfor opgives.

“Aldrig har så mange haft så få at takke for så meget.” Winston Churchills ros til piloterne i Royal Air Force under slaget om England i 1940.
churchill victory sign

Winston Churchill

© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix

Store dele af London lå i ruiner efter de tyske luftangreb, men den britiske befolkning lod sig ikke kyse af terror-bombardementerne.

© FL Historical s/Imageselect

Hvad skete siden?

Slaget om Storbritannien går i efteråret 1940 over i det, som briterne kalder blitzen – en periode med hyppige flyangreb mod britiske storbyer.

  • 4. september: Adolf Hitler lover i en tale at hævne den britiske bombning af Berlin ved at jævne London med jorden.
  • 7. september: De systematiske bombninger af London indledes. 3.000 indbyggere omkommer i løbet af den første uge.
  • 14. november: Industribyen Coventry terrorbombes. Tre fjerdedele af byens krigsindustri ødelægges, og 600 mennesker omkommer.
  • 30. december: Ved at kombinere spræng- og brandbomber forårsager tyskerne 1.500 ildebrande i London.
  • 11. maj 1941: Blitzen afbrydes, fordi Nazityskland i stedet vil bruge kræfterne på at forberede invasionen af Sovjet­unionen. Tyskerne har i alt kastet 190.000 brandbomber over London i løbet af blitzen.

Læs også: Briternes katastrofale bombning af Den Franske Skole i København i de sidste måneder af 2. verdenskrig.